Германска лаборатория: В кръвната проба на издателя Александър Апостолов няма наркотични вещества

  • от PlovdivTime
  • 19:15, 12.05.2021

Точно преди един месец, на 12 март 2021 г.  издателят на информационните сайтове TrafficNews , Plovdiv Time, GlasNews и PlovdivNow Александър Апостолов бе  спрян за проверка при съмнителни обстоятелства в Пловдив, на бул. „Шести септември”. След отрицателен тест за алкохол и положителен - за наркотици, той настоява да му бъде направена кръвна проба. Няколко часа по-късно (в условия на неотложност!) в жилището му е извършен обиск, при който полицейски служител открива в гардероба му салфетка, в която има 10 хапчета ксанакс и бяло прахообразно вещество, чието съдържание до този момент не е ясно. Апостолов бе задържан за 24 часа, а след като излезе от ареста без да му бъде повдигнато обвинение, той даде пресконференция, на която заяви, че въпросната проверка е провокация, целяща да дискредитира не само него, но и компаниите, които той управлява. Бе категоричен, че не употребява наркотици, а също така няма представа какъв е произходът на веществата, открити в дома му, а подозренията му са, че те са подхвърлени. Той разкри, че  полицаи, които са участвали в акцията срещу него, са обект на журналистическо разследване. Пред журналисти от пловдивски и национални медии, той заяви, че още на следващия ден ще мине през детектор на лъжата и ще даде още една кръвна проба в лицензирана лаборатория. 

На 14 март, ден след като е освободен от ареста, Апостолов дава  кръв в една от най-реномираните софийски лаборатории, като пробата бе изпратена в Laborlimbach, в Хайеделберг, Германия. Германската лаборатория е провела необходимите изследвания и е върнала писмо с резултатите. Всички изследвани показатели са ОТРИЦАТЕЛНИ. Анализът не е установил наличието на наркотични или упойващи вещества в кръвта на издателя. 

Резултатите от кръвните проби за наркотици у взети при проверки на КАТ, се обработват в рамките на 40-50 дни. Наличието на наркотични вещества в организма може да бъде отчетено 6 месеца след тяхната употреба, са категорични специалистите. 

Същия ден издателят се подлага и на полиграф в най-голямата българска консултантска компания "АСЕС", която е водеща  в областта на психологическите услуги в подкрепа на бизнеса. Записаните данни са оценени с помощта на Емпирична система за оценка ЕSS-M, която е научнообоснован протокол за оценка на данни от полиграфски изследвания. 

Заключението на експертите е, че Александър Апостолов не е употребявал наркотици през последните 5 години, не е употребявал ксанакс в същия период и не е поставял наркотични вещества в гардероба в дома си.

Месец след ареста все още няма  резултати от кръвната проба, не е оповестено и съдържанието праха във въпросната салфетка, открита в гардероба в дома му.

"Не съм имал никакви съмнения в резултатите, тъй като аз съм невинен, а  това са реномирани независими лаборатории. С интерес очаквам резултатите от кръвната проба, която бе взета след проверката на пътя. Категоричен съм, че въпреки твърденията на полицията, не се касае за рутинна проверка при СПО, а съм бил следен  и направеният тест за наркотици е бил манипулиран. Веществата  открити в дома ми са подхвърлени. И това далеч не е всичко. Кръвната ми проба е била занесена в София от същия полицейски служител, който откри въпросната салфетка в гардероба. Тъй като имам информация, че това е извършено в нарушение на установените процедури, съм пуснал жалба в прокуратурата. Причината за атаката срещу мен са серия разследвания срещу полицейски служители, по които нашите журналисти работят и които скоро ще бъдат публикувани. Също така сме сезирали и съответните институции. 

Давам си ясна сметка, че се изправям срещу хора, които имат възможност и желание да ми навредят, погазвайки закона, който точно те трябва да пазят. Но това няма да ми попречи да изнеса всички факти около този саботаж, както и причините да се стигне дотук", заяви Апостолов. 

„Бих искал да поканя и полицаите, които участваха в проверката и обиска в дома ми, също да се подложат на полиграф и кръвни тестове за наркотици в избрана от тях лаборатория. Аз съм готов да поема разходите”, хвърли ръкавицата издателят.