Георги Стаменов: Нека ставайки сутрин пловдивчани да се усмихнат и да знаят, че живеем в най-хубавото място на света

  • от Виктория Петрова
  • 19:25, 10.01.2020

Георги Стаменов е кмет на район "Централен" за втори мандат. Роден е на 28.05.1980 година в Пловдив, където учи, живее и работи. Завършва средното си образование в Професионална гимназия по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив, а след това учи "Финанси" и "Счетоводство и контрол" в УНСС, където е магистър. Женен с две деца.

От 2011 година до октомври 2015 година е общински съветник от ПП ГЕРБ в Общински съвет – Пловдив. Заместник-председател на Общински съвет – Пловдив, председател на Комисия по бюджет и финанси. От ноември 2015 до настоящия момент е кмет на район „Централен“.

- Г-н Стаменов, започвате нов мандат в района, хората ви се довериха. Кои ще са най-големите предизвикателства към Вас?

- Първо, държа да посоча, че се чувствам ангажиран. Благодаря на всички, които ме подкрепиха. Това е гласувано доверие, което дълбоко осъзнавам. Мога да декларирам, че през следващите 4 години ще направя всичко възможно да защитя това доверие.

В рамките на самата кампания излязохме с много конкретика – това, което сме постигнали и това, за което ще се борим през следващите 4 години, за да може нашият район наистина да придобива европейски облик, а животът на гражданите да бъде по-приятен и по-лек.

Всяко едно предизвикателство в дейността ни е голямо. Основните области, в които ще работим, са детски заведение, училища, социална инфраструктура и разбира се търсене на възможности за решаване на проблема с паркирането, със старите водни инсталации, с уличната инфраструктура. 

- Какво проекти сте заложили за следващите 4 години?

Имаме сериозни предизвикателства с местата в детски ясли и детски градини. Трябва всяко дете в район „Централен“ да може да влезе в детска градина. Убеден съм, че със завършване на двата проекта в „Снежанка“  и „Перуника“. Работим активно като само в рамките само на последния месец успяхме да направим предложения за пристройки в четири детски градини, което ще увеличи капацитета с над 10 групи. С други думи още над 250 деца ще имат възможност да посещават детска градина в район „Централен“ в непосредствена близост до своите домове. Направихме предложение и за пристройка към детска ясла "Вълшебно детство"   за нови 2 групи, като това ще увеличи капацитета ѝ с 45 деца. 

Работим активно и по завършване на подробния устройствен план на ул. „Стоян Михайловски“ 13, където сме поели ангажимент за изграждане на нова детска ясла с 5-6 групи с млечна кухня, за да може да дадем възможност за най-малките в кв. „Съдийски“, който се развива динамично предвид интензивното ново строителство. Надяваме се тази година да се реализира и новата база на ЦДГ„Каменица“, като вече изпратихме всички документи, с които искаме детската градина да бъде на 100% финансирана по Региони в растеж. Стискал палци това да се случи, за да може след година да имаме чисто нова „Каменица“.

Наред с това ще възстановим и в сградата на Хуманитарната гимназия, където върви процедура за проектиране. Междувременно с това ще изградим и нов корпус, който ще представлява на практика ново училище. Това ще разреши проблемите с настоящия сграден фонд там, предвид че в момента там се помещават две училища, а Националната стратегия за образование изисква всички училища да минат на едносменен режим на обучение. Търсим възможности за изграждане на нов корпус на „Кочо Чистименски“. Финансиране трябва и за саниране на сградите на други учебни заведения, както и възстановяване на дворовете им. Например игралните площадки трябва да бъдат отворени и в почивните дни за децата в района, затова сме говорили и с Общинска охрана да се предвиди способ за оставянето им свободни за ползване. Всяко дете трябва да има място за игра и спорт, и то безплатно. На територията на района има 22 училища – 15 общински и 7 държавни, и това ще даде добра възможност за използване на откритата спортна база. 

Друг основен акцент е подмяната на водната инсталация на улици, които все още са с геризи, т.н.  зидани канализации. Анализираме и предлагаме финансиране на тези зони, за да може от 19 век да преминем в 21 век на тема „Водопровод и канализация“. Ул. „Май“ е нагледния пример за гериз, което с годините натрупва редица проблеми. Такива улици се наводняват постоянно, водата влиза в мазетата и домовете на хората. Ще направим всичко възможно да се справим с този казус.

Работим активно и върху възстановяването на хълмовете като привлекателна зона за разходки и отдих. Тепетата са емблемата на нашия град. Няма как да вървим с гордо вдигната глава, ако не защитим и възстановим тези емблеми. Тази година реновирахме източната част на Бунарджика. Има още довършителни дейности като подмяна на осветлението на енергоспестяващо в другите части на парка. Ако имаме финансиране, ще ремонтираме изоснови пътя към Мемориалния комплекс в северозападната част на хълма и ще сменим водопровода и канализацията. Искаме задължително да възстановим и Сахат тепе. Това е хълма с едни от най-забележителните гледки към археологическите ни забележителности и е в непосредствена близост до Гласната улица. Успяхме да възстановим часовника, но това място трябва да бъде тотално преобразено. Към днешна дата за съжаление е локация с много вандалски набези, а и хора го използват за приемане на различни медикаменти в една усамотена среда. Това е недопустимо да се случва в центъра на Пловдив, затова ще монтираме видеонаблюдение, ще засилим осветлението и съм убеден, че след 4 години всеки ще може да се разходи там и да се полюбува на гледката в спокойна и приятна среда.

Продължаваме и с активната работа по реновиране и създаване на нови детски площадки. Щастлив съм да отбележа, че четири от детските зони са дарени от частни фирми, за което съм признателен. Ще продължим активно да работим в партньорство и ще търсим подкрепата на бизнеса, за да може района да се развива. Тези блага трябва да са буквално пред дома на всеки. Навремето в края на 80-те години е имало 106 детски площадки в междублокови пространства. В момента възстановените са близо 60. Ще търсим финансиране за изграждане на нови площадки и подмяна на стари съоръжения. Ще продължим да работи много активно в тази сфера и да има както детски площадки за различните възрасти, така и фитнеси на открито и игрища. Всеки от нас е преминал през годините на пубертета и най-лесно те се преживяват със спорт и приятелство. Ние сме длъжни да осигурим нормалните условия за това.  

-  По време на кампанията какво чухте от хората и в кои техни съвети ще се вслушате?

- Винаги има интересни искания и коментари. Вслушвам се в много неща, помня. Имаше интересни предложения – един от кварталите поискаха магазин за хранителни стоки и всякакви други искания. Имаше много предложения, от които към днешната дата редица са изпълнени. Всички предложения от срещите с хора сме записали и предвиждаме да реализираме всичко, което е резонно.

- Какво се случва със специфични зони като Тютюневия град и Аджисан махала, както с ПУП-а на Централна градска част?

- Бяха положени много усилия и с двете зони през изминалия мандат. Една част от инфраструктурата в Хаджи Хасан махала вече е отремонтирана по Региони в растеж. Другата част ще бъде рехабилитирана до 2023 година, във втората част на Региони в растеж. Там ще бъдат използвани и доста по-непопулярни мерки, тъй като една част от илиците са с много намален габарит, а ние трябва да ги възстановим. Този квартал трябва да има един нормален облик.

По отношение на Тютюневия град има желание от собствениците на самите сгради там наистина да се случи нещо. Това е едно най-сивите петна в район „Централен“ – една зона с частично изключителна архитектура и една зона с частично производствена архитектура. Вървят дебати за визията му и лично аз съм обнадежден, че ще започне да се развива, като това развитие е свързано със съвместна работа между Община Пловдив и частните инвеститори, тъй като там проблемите са множество. Смяната на функционалността на една зона от производствена на административно-жилищна изисква десетки промени в комуникациите, достъпност, ситуиране на зони за отдих и почивка и т.н.

Във връзка с проекта на ПУП-а на „Централен“ съм направил предложения, които считам, че се необходими на района. Експертен съвет ще даде мнение по тях.

- Състоянието на уличната структура и паркирането в централните части на града продължават да са сериозни проблеми, които започват да създават огромно напрежение между живущи и хора, работещи в района. Какви способи се предвиждат за справяне с тези обструктивни точки? 

- Голяма част от малките улици са поизкърпени. Опитваме се в годините да си поддържаме в експлоатационно състояние. Истината е обаче, че в централен имаме инфраструктура на места 40-50-60 годишна и в годините е прилагана само елементарна поддръжка, без основни и кардинални ремонти. Заложили сме средства в бюджета да се започне поетапно възстановяване на тези улици, тъй като амортизацията е голяма и кърпенето на дупки не може да реши проблеми с това. Няма как да очакваме, че асфалт на 40 години ще е здрав.

Подготвили сме над 35 проекта за благоустрояване на междублокови пространства. Това включва както паркирането, така и озеленяване, детски площадки където е възможно. Работим активно по проекта за многоетажен паркинг на бившата сграда на ТЕЛК, както и на „Любен Каравелов“. Тъй като до 10 януари трябва да бъде открит първия автоматизиран многоетажен паркинг с модулна система на Сточна гара, която е частно финансиране. В момента анализираме удобни места за поставяне на такова съоръжение и в други точки на „Централен“ и ако системата е ефективна ще предложим зони за изграждането на такива паркинги, тъй като изискват много малка площ, а ще спомогнат разрешаване на проблемите с паркирането.

Обмисляме вкарване на някои улици в синя зона, както и създаване на зелена зона, която дава възможност за по-дългочасов престой на по-добра цена. Това обаче е сложен процес и включва комплекс от мерки, защото в противен случай паркираните автомобили просто се местят от една на съседната улица като така проблемът не се решава, а само се измества. Също така обмисляме да предложим диференцирана ставка за синя зона в идеалния център на града и по-периферните зони. Това обаче е тема на един сериозен обществен и експертен дебат. Трябва да се погледне мащабно. В крайна сметка искаме да предложим на пловдивчани модел, който да е приет от всички.

- Предстоят най-светлите празници в годината, какво ще пожелаете на читателите ни?

- Пожелавам много здраве, щастие и дано 2020 година да е една малко по-спокойна година за всеки. Нека ставайки сутрин всеки да се усмихне и да знае, че живеем в най-хубавото място в света.