Георги Андреев с авторски концерт “Живи корени“ на Античния през юни

  • от PlovdivTime
  • 09:47, 28.05.2021

Авторски музикален спектакъл “Живи корени” на Георги Андреев и приятели ще има на 20 юни от 20 ч. на Античен театър Пловдив. Концертът е една колаборация между доказали се имена на българската и световната музикална сцена.Концепцията му е да покаже богатството на българският музикален фолклор, съчетан с традициите на западноевропейската музика, като бъде както предизвикателство за ценителите, така и достъпен и разбираем за публиката.

Концертът синтезира и смесва по един стилен и хомогенен начин разнообразни музикални стилове като класика, български фолклор и модерна популярна музика, на базата на импровизация и голяма доза творческа свобода.

“Живи корени” ще представи България като утвърдена географски и исторически кръстопът, и как той рефлектира върху музикалното творчество и култура, като по естествен начин насърчава да бъдеш едновременно свързан с корените си и отворен към света.

Програмата се състои от композиции, аранжименти включително и изпълнения на композитора Георги Андреев, инспирирани от българския и балканския фолклор.

Георги Андреев е завършва гъдулка в СМУ за народни инструменти Широка лъка. Следва композиция при проф. Ал. Текелиев в ДМА (1990­-95 г.). Завършва ДМА с отличие (1997 г.). От 1994 г. до 2000 г. работи като диригент на оркестъра при ДАНПТ (дн. НФА) “Ф. Кутев”, от 2000 г. е негов главен диригент. Автор е на много пиеси за камерен оркестър; клавирни пиеси; над 400 аранжимента на български традиционни песни и инструментални мелодии и др. В творчеството си оригинално съчетава опита си на професионалист, свързан с художествената и фолклорна музикална практика. През 2001 г. получава награда на името на маестро Димитър Вълчев за музиката към спектакъла на Нешка Робева “Между два свята”. Георги Андреев е носител на множество награди.