Филм с участието на пловдивчанин е попадна в кратката листа за награда “Оскар“

  • от Мария Луцова
  • 13:38, 10.02.2021

Документален филм с участието на пловдивския танцьор и хореограф Коста Каракашян попадна в кратката листа за наградата "Оскар" в две категории. Документалната лента "Welcome to Chechnya" на Дейвид Франс е сред 14 заглавия, допуснати в надпреварата измежду 238 кандидати. 

"Welcome to Chechnya" попада в два кратки списъка - за документален филм и за визуални ефекти. Той разказва за група активисти, които се изправят срещу геноцида над ЛГБТИ+ хора в Чеченската република. Коста Каракашян е едно от лицата назаем, които подменят истинските герои. Иновативният подход е използван, за да се запази анонимността на бежанците, които се опитват да започнат по-добър живот извън родината си.

Онези, които са любопитни да изгледат филма, могат да го сторят на платформата НВО.

Преди време Коста Каракашян и Стефани Ханджийска заснеха танцов филм на знакови културно-исторически паметници в България. Кадри имаше и под тепетата в Стария град и на Небет тепе. Лентата засяга темата за обезлюдаването и е плод на колаборация между петима танцьори, Каракашян и Ханджийска и американския композитор Jude Icarus (след филма „Waiting for Color” и две творби за сцена в Ню Йорк). 

Каракашян е роден в Пловдив. Танцува от петгодишен. В професионалната си кариера е бил няколкократен шампион на България в танците в категория „Шоу програми”. Участвал е тв формата „Dancing with the Stars”. Учил е в Колумбийския университет и успоредно с това снима филми.