Фестивалът Animac обяви Теодор Ушев за най-забележителния аниматор на последните 25 г.

  • от PlovdivTime
  • 13:08, 08.01.2021

Теодор Ушев е обявен за най-забележителния аниматор в света за последните 25 години от фестивала Animac в Испания. В края на миналата година организаторите на форума провеждат анкета сред водещи историци, куратори и критици с три въпроса – кои са най-запомнящите се пълнометражни анимационни филми, кои са най-забележителните режисьори на късометражна анимация и коя е най-добрата изгряваща звезда в анимацията през последните 25 г. 

Повод за проучването им е 25-годишнината от създаването на фестивала. 

В категорията за най-запомнящо се пълнометражно анимационно кино победител е Хаяао Миязаки с нейния „Отнесена от духове”. Ушев води в класацията за най-забележителен аниматор, а за изгряваща звезда Дария Кашчеева. 

„Какво начало на годината! Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам. Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би това, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл”, коментира новината Теодор Ушев пред последователите си в социалните мрежи.

Ушев е едно от най-разпознаваемите лица на българската култура по света. С няколко поредни свои филми той направи голямо впечатление на любителите на анимацията със "Сляпата Вайша", а по-късно и с "Физика на тъгата". Аниматорът, който е възпитаник на Сценични кадри в Пловдив, от години живее и твори в Канада.