Фатме Арслан от Пловдив с наградата за медиатор на МОН

  • от PlovdivTime
  • 16:29, 14.01.2022

Образователните медиатори се борят децата на България да имат бъдеще. Това е най-важно. Те са хората, на които в немалка степен се крепи образователната система. С тези думи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков приветства медиаторите в МОН, поздрави ги с ромския празник „Василица“ и ги награди за техния всеотдаен труд. Министърът благодари за усилията на всички над 1000 души, които работят с всяко семейство поотделно, за да привлекат децата в училище.

Голямата награда "Образователен медиатор на годината" акад. Денков връчи на Николай Огнянов от Гулянци, Плевенско. Мира Стефанова от добричкото село Победа получи отличие за "Овластяване на ромската жена". 

Специална награда за добротворчество и застъпничество получи Фатме Арслан от Пловдив. Тя работи в Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии "Гоце Делчев" повече от една година. 

Отличените медиатори са назначени по проектите „Подкрепа за успех“ и „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, финансирани от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. 

Тяхна основна задача е все повече деца да влязат в клас и да останат там колкото може по-дълго. В тази посока работи и Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ с мрежа от училища, които работят за приобщаване на децата към образованието.