Ерол Садъков, „Браво, Пловдив”: Правим ударно залесяване и нови паркове в „Източен”

  • от PlovdivTime
  • 19:44, 11.10.2023

Ерол Садъков е на 33 години, син на легендарния футболист на Локомотив Пловдив и рекордьор по мачове с националната фланелка на България – Аян Садъков. Той е една от най-разпознаваемите личности в Пловдив, като през последните 4 години бе зам.-кмет на район „Източен”.  

От дете е по спортните зали и игрища. Минал е през детските гарнитури на Локомотив Пловдив, а освен това дълги години е тренирал борба. След като завършва висшето си образование – „Педагогика на физическото  състезание и спорта”, той започва работа в частния сектор.  В момента учи второ висше образование – „Екология”.

Още като зам.-кмет на район „Източен” Ерол Садъков се включва в инициативите на „Браво, Пловдив”, защото е привлечен от желанието и отдадеността  на младите хора да променят града, в който живеят.

Садъков е кандидат за кмет на район „Източен”, както и втори в листата за Общинския съвет на гражданско сдружение „Браво, Пловдив”, което  се явява с регистрацията на „Българска прогресивна линия”.

-Г-н Садъков, през последните 4 години бяхте зам.-кмет на район „Източен”, какви проблеми видяхте и какво не успяхте да промените?

-Проблемите в „Източен” са много, но те са и много различни. Хората асоциират „Източен” със „Столипиново”, но в района има и квартали, които са сред най-предпочитаните за живот  - „Чайка”, „Каменица”, „Гладно поле”.

 В този смисъл, ако за проблемите в Столипиново постоянно се говори в публичното пространство, не така стоят нещата с другите квартали. За последните 4 години, като зам.-кмет съм се опитвал да помагам на всички жители от всеки един квартал . Решихме доста проблеми, но има и много, които в спешен порядък трябва да се вземат мерки в следващия мандат.

Безспорно най-големият проблем е липсата на зелени площи в района. „Източен” е с най-малко квадрати озеленяване на глава от населението в Пловдив, като дори е под европейското изискване за това.

-Какви са проблемите на хората в „Каменица” и в „Столипиново”  например?

- Както казах – зелените площи на първо място. Във всички районни трябва да се обособят нови паркове, градини и зелени пояси. Това освен, че ще са места за игра на децата, така и за отдих на родителите им.

Един огромен парк може да се превърнат казармите в „Гладно поле”. В новия ОУП е предвидено именно това. Все пак трябва да се реши въпроса със собствеността на военните имоти.

Иначе в квартали като „Каменица” проблемите са свързани с инфраструктурата – стари тротоари, улици, липса на паркоместа. Въпреки инвестициите по „Региони в растеж”, те са само част от нуждата от нова инфраструктура в този квартал и съседните. В „Изгрев” нещата стоят по същия начин.  Там особено внимание трябва да се обърне и на междублоковите пространства, които не са в добро състояние.

„Столипиново” – там има цялата палитра на проблемите. Първо там обаче трябва да се решат по- належащи, като екологията и сградния фонд.

- Ежедневно има публикации в медиите и сигнали, че  „Столипиново” се превръща в сметището на града…

- Така и за това се искат много усилия, за да се превъзмогне този проблем – от по-сериозна работа на Община Пловдив, до дейното участие на хората в квартала да не допускат замърсяване.  Да, контейнерите там недостигат, но това не е единственият проблем с боклуците. 

Самите хора в района трябва да не допускат да се мърси на улицата, пред блока, в междублоковото пространство. Смятам, че като кмет на район „Източен” мога да бъда медиатор  в този процес, като се създадат работни групи с представители на местните общности. Също така да се засили контрола и да има санкции за хората, които изхвърлят строителни отпадъци, както от квартала, така и от другите точки на града.

-Има 11 блока в „Столипиново”, които са наводнени от години, като не се знае дали те са годни за живот, какво предвиждате там?

- Задължително трябва да се отводнят и обследват конструктивно. Не бива да се забравя, че тези апартаменти са на Община Пловдив, а хората, които живеят в тях си плащат наема. Общината трябва да се прояви като добър стопанин и да вземе адекватни мерки за тях. След като това се случи и се види, че няма проблем с жилищните сгради, може да се продадат на наемателите на преференциални цени. Така ангажимента на Общината ще отпадне, от друга страна хората сами ще поддържат  жилищата си.

-Вие сте кандидат на „Браво, Пловдив”, как станахте част от гражданското сдружение?

-Познавам част от учредителите, които неведнъж са ме канили на техни акции. Още от самото начало съм им помагал с всичко, което мога, а в един момент се включих и аз като доброволец. Енергията и отдадеността на тези млади хора за промяна на града, в който  живеят е нещо забележително.  Те  са пример за подражание и мисля, че хората, с които се срещнахме по акциите го осъзнават.

Плановете ми бяха след края на мандата в „Източен” да се отдръпна от политиката, като имах сериозни предложения в частния сектор. След като обаче „Браво, Пловдив” реши да се яви на местните избори – бях длъжен да продължа заедно с тях.

Битката не е само за „Източен”, а целия Пловдив, където проблемите на хората не са по-малко. За това на 29 октомври ни подкрепете с номер 36 за кмет, районен кмет и  Общински съвет.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!