Елза Дрейсиг: Няма равна на Соня Йончева

  • от PlovdivTime
  • 13:44, 14.11.2018

Фотография: Kristian Schuller / Sony Music

Смелият й и оригинален подход в интерпретацията на женски оперни образи й гарантира неизчерпаем поток от предложения от страна на най-добрите театри в света. За своите 36 години българското сопрано Соня Йончева изпълнява 50-ата си роля в „Медея” по едноименната творба на Луиджи Керубини на сцената на Берлинската опера.

Така започва материалът за талантливата пловдивчанка, направен със съдействието на Ролекс за световния информационен портал Евронюз.

„Подготвям всички свои роли така – изучавам характера на героинята, определям маниера на пеенето и адаптирам този образ към моята собствена личност, към вокалните ми и физическите ми данни. Поглеждайки назад, чувствам, че с новите ми роли в последните години аз пораснах, промених се. Сега съм различна. Всяка от моите героини оставя следа в мен. Чрез тях разбирам по-добре човешката природа и постигам женската същност. Това е важно. Във всяка жена на планетата има по нещо от моите героини”, казва пред камерата оперната звезда.

За Соня Йончева говори и сопраното Елза Дрейсиг, която изпълнява ролята на съперницата на Медея – Главка.

"Във възторг съм от това как работи Соня. Струва ми се, че в момента тя няма равна. Гласът й ме трогва дълбоко. Както й казах вчера, съм впечатлена от самоконтрола й. Тя в пълнота се вживява в ролята при това идеално контролира своето пеене, движенията, енергията. Когато сме заедно на сцената, аз постоянно я наблюдавам”, казва Дрейсиг.

Йончева обяснява, че когато разглежда партитурата, се стреми да открие как собствената си връзка с музиката. Че изпълнителската и актьорската проекции са много важни.

„Затова аз чета и между строфите и търся своя образ. Винаги се стремя да работя така, че да разтърся публиката и музикантите, да ги накарам да погледнат по различен начин на дадена опера”, завършва Йончева.

До края на ноември талантливата пловдивчанка е на турне с  рецитали в Чили, Мексико и Швейцария.  В средата на декември се завръща в Метрополитен опера като Дездемона, а навръх Нова година тя ще пее в гала концерта на Националната опера на Париж. После в продължение на два месеца ще блести отново на сцената на Метрополитен.

През 2019-а изключителната певица ще гастролира в Будапеща, Милано, Монте Карло, Баден-Баден,  Берлин, Париж, Мюнхен, Мадрид , Графенег.