Елена Апостолова от читалище “Младост-1983 г.“ с почетен знак “Златен век“ на Министерство на културата

  • от PlovdivTime
  • 10:17, 23.05.2023

Дългогодишният секретар на Народно читалище "Младост-1983 г." Елена Апостолова е сред отличените с почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – сребърен и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност от министъра на културата Найден Тодоров. Церемонията бе по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и се проведе вчера в София в галерия „Средец“ на Министерството на културата.

Престижните отличия на МК получиха артисти, музейни специалисти, читалищни деятели, писатели – личности от различни области на духовния живот и култура. Награда на Министерството на културата „Златен век“ – огърлие и Грамота за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, и парична награда получиха: Георги Йорданов, министър на културата в периода 1982 – 1989 г.; обичаният актьор и музикант Ицхак Финци, легендата в журналистиката Иван Гарелов, изтъкнатият български музиковед проф. Боянка Арнаудова; популярният и талантлив български актьор Владимир Пенев; председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и общественикът, дипломат и дългогодишен ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. д.и.н. Стоян Денчев.

На церемонията бяха наградени и много представители на музеи и читалища, които със своя упорит и често безименен труд съхраняват българската духовност и националната ни памет.

На финала на церемонията министър Тодоров се обърна с кратко послание към дейците на българката култура: „Хората, които не разбират това, което правите, гледат на Вашата работа като на разход. А тя е инвестиция в бъдещето на нашата нация - за това те трябва да Ви благодарят. Аз Ви благодаря!“.