Един герой на 10: Мили Дядо Коледа, искам да говоря, пиша и чета!

  • от PlovdivTime
  • 19:12, 20.12.2023

"Мили Дядо Коледа, казвам се мартин и съм на 10 години. Страдам от аутизъм и недоразвита експресивна реч. Тази година не искам подаръци. Единствената ми мечта е да ходя в нормално училище, да имам приятели, да се науча да говоря, пиша и чета. От сърце те моля дай на Мама и татко сили в живота да ме видят щастлив. Искам през Новата година много здраве, щастие и късмет. 

Това е единствената ми мечта!"

Марти

Марти не иска нов телефон, нито последната версия на PlayStation. Не очаква от Дядо Коледа нови маратонки или колело. Иска да може да говори нормално и да има приятели. 

В продължение на години малкият герой и родителите му не спират да се борят и резултатът е налице. Преди две години, благодарение на мащабна дарителска кампания, малчуганът започна курс на лечение със стволови клетки в болница в Истанбул и след 8 процедури той вече има значителен прогрес. Освен, че вече ходи сам по улиците, пази се от колите и помага вкъщи, той ходи на училище и бележи значителен прогрес в образованието си. За съжаление без никаква помощ от държавата. Родителите на Марти събират всяка стотинка и разчитат на щедростта на дарителите, за да могат да покрият разходите по лечението. 

"С помощта на всички добри хора успяхме да направим 8 вливки на стволови клетки в болницата Liv Hospital в Турция и резултатите са много добри. Марти вече е доста самостоятелен, храни се и се облича сам. Изговаря единични думи, иска книжки, играе си с играчките си , което преди не е правил. Професорът, който го наблюдава е доволен от постигнатото и назначи още 4 вливки. Сумата е непосилна за нашето семейство, защото работи само баща му , а аз се грижа за него. Една вливка е 8 000 евро, а общата сума е 32 000 евро. 

Силно се надяваме, че и този път няма да ни изоставите. От опит знаем, че има много добри и милостиви хора, които сбъдват мечтата ни нашето момче Марти да успее да води нормален социален живот" казва майката на малкия пловдивчанин - Краси Станева.  

Кампанията "Надежда за Марти" се превърна в кауза за десетки българи, които успяха да съберат първата сума за процедурите в Турция. 

Който иска да подкрепи семейство Станеви,може да дари средства на дарителската му сметка УниКредит Булбанк:

IBAN BG 24UNCR 7000 1524 6249 77

Мартин Димитров Станев.

PS Ако някой иска да се свърже със сем. Станеви, може да го направи на тел. 0898738537. 

 А ето и снимки от ежедневието на Марти: