Двуметров паметник на Златю Бояджиев краси родното му Брезово (Фотогалерия)

  • от Добринка Димова
  • 17:49, 04.06.2020

Двуметров паметник на големия художник Златю Бояджиев бе положен днес пред сградата на общинската администрация в родния му град Брезово. Монументът е изработен по поръчка на общината от скулптора проф. Димитър Рашков. Той бе поставен върху стария постамент с бюст на художника.   

Проф. Рашков го е изваял с отправка към втория му творчески период. През 1951 г. Златю Бояджиев получава удар. До този момент той винаги е рисувал с дясната ръка, но след това се научава да твори с лявата. Именно така го е видял и скулпторът.

„С решение на Общинския съвет от миналия мандат е обявен конкурс. Жури с председател главният архитект на Брезово одобрява работата на проф. Димитър Рашков от Карлово. Наистина е много интересно и красиво изпълнение”, коментира пред TrafficNews зам.-кметът по култура Иван Тачев.

Стойността на паметника е около 30 хил. лева. Монтажът му все още не е напълно завършен. Ще бъде готов следващата седмица, когато ще има официално откриване.

„Все още не сме определили точната дата. Утре събираме културни деятели от обществеността, за да го обсъдим”, обясни Тачев.

На откриването ще бъдат поканени наследници на Златю Бояджиев. От община Брезово подготвят и малка експозиция с негови репродукции, която ще бъде разположена на зелените площи около монумента.