Доц. Мангъров: Може да се окажем в положението на девица, останала стара мома

  • от Добринка Димова
  • 16:58, 11.04.2020

Доц. д-р. Атанас Мангъров е Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД - София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. Доц. Мангъров завършва ВМИ „И.П.Павлов” - Пловдив през 1982 г. Специалист по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г. Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г. Ето какво каза специалистът пред  TrafficNews.

- Доц. Мангъров, изказахте съмнения относно качеството на тестовете, с които бяха изследвани полицейските служители. Какви тестове трябва да използваме, за да сме сигурни в резултата?

- Трябва да използваме имунологични тестове - за откриване на имуноглобулини от тип „G” и „M”. И трябва да използваме качествени тестове. Най-простото, което можеше да се направи при тестването на полицейските служители, е когато вземаме материал от носоглътката за изследване с PCR, да се вземаха и 4-5 мл кръв. И след това тази кръв да се изследва с различни имунологични тестове и получените резултати да се съпоставят с изследването с PCR. И по този начин да се установи надеждността на тестовете. Но това, което се получава от изследването е, че в страната има сравнително слабо разпространение на коронавирус. Което корелира с малкия брой новооткривани случаи и съответно – малкия брой смъртни случаи. Но това, което ние трябва да гледаме, е как да излезем от това положение. И трябва постепенно системата да започне да се отваря. Не изведнъж. Както когато се изпразва един язовир, пълен догоре, за да се напоява земята, трябва да се изпуска по малко. Да се вдига шлюзът по малко, да се отпуска. Защото в крайна сметка нашата цел е не просто язовирът да бъде пълен, тоест да няма болни, а да дойде време, когато въпреки този вирус, ще започнем да живеем нормално.

- Откъде трябва да започне това „изпускане”?

- На първо място трябва да се отворят парковете и местата, където хората могат да спортуват. Защото тези, които могат да спортуват, обикновено са здрави, млади и силни. И дори да се разболеят, няма да е тежко. Тоест, да се отворят тези места, където се събират млади, здрави хора. С това трябва да се започне. Рисковите групи - възрастните хора, хората с придружаващи заболявания, трябва да си стоят вкъщи и да спазват досегашните ограничения и препоръки. Следващата стъпка вече би могла да бъде да тръгнат децата на детски градини, на училище. Студентите да започнат да учат. Най-малко рисковите групи да започнат да живеят нормално. Но това не трябва да става изведнъж, а постепенно. Защото в момента ние може да се окажем в положението на една възрастна девственица, която си е останала стара мома. Но това трябва да става и много разумно. „Шлюзовете” трябва да се отварят най-вече за тези, които са млади, здрави, силни. Които могат да спортуват, да се разхождат. На тях трябва да им бъде обяснено, че все пак трябва да спазват социалната дистанция, да поддържат добра хигиена и т.н.

Най-голямото предизвикателство сега са идващите религиозни празници Цветница и Великден. Доколкото чух, Светият синод е казал, че църквите ще са отворени. На хората трябва да се каже, че тези, които са най-застрашени, е хубаво да си останат вкъщи. Евентуални, ако решат, че не може да не отидат на църква, би трябвало да спазват всички изисквания за хигиена и социална дистанция. В църквите да се спазват всички хигиенни правила. И в крайна сметка, тези възрастни хора, ако много се налага да ходят на църква, да ги пази и Господ. А младите, здрави и силни хора, ако имат толкова силна вяра, че не могат да не отидат на църква, могат да го направят. Те са по-малко рискови. Но също трябва да спазват всички правила, които се спазват и в момента.

- Какви са очакванията ви от тестването на хората в Банско?

- Най-вероятно ще се установи, че няма много заразени, но нека да излязат резултатите. За тези тестове аз говоря от месец и половина насам. В отговор чувам всевъзможни упреци. Но дори след едно доста нескопосано проведено изследване, като това на полицаите, се получиха резултати, които дават много сериозна информация за състоянието на инфекцията в страната. Тоест, не можеш да управляваш нещо, без да го познаваш. И силно се надявам, че това, което ще се направи в Банско, ще даде допълнителна информация, която може да бъде както в една, така и в друга посока. Въз основа на която могат да се правят сериозни разсъждения и изводи.

- Ако не се предприемат мерките, които препоръчвате, и останем вкъщи, колко дълго ще продължи кризата?

- Може и до Второ пришествие. Казват, докато се направи ваксина, но ваксина няма да има в близките 1-2 години. Ако ние можем да продължим да стоим в това положение, ще стоим, докато издържим. Но в момента, в който се отвори, много бързо цялата история би могла да започне отначало. Затова според мен правилното е малко по малко да се отварят шлюзовете, за да се получи т.нар. проепидемичване на населението. Всъщност да направим това, което се прави при имунизациите. Само че там се прави с ваксини, които са изпитани и ефективни, докато тук трябва да се направи със самото заболяване. В случая може да се направи с това заболяване, защото инфекцията не е особено опасна. Тук шансът на човек да му се случи нещо лошо е по-малък от 1%. И всъщност хората, които трябва да бъдат изкарани на преден план, са младите, здравите, силните. Докато възрастните хора с придружаващи заболявания трябва да продължат да стоят на заден план. Другото нещо е, че тези, при които е доказано, че са заразени и отделят вируса, просто трябва да се изолират. Много важно е да се намерят и техните контактни и също да се ограничат, като не е нужно това да става непременно в болници. Независимо какво си мислим ние и колко ни е страх, този вирус рано или късно ще премине през цялото население. И за да се ограничи, трябва поне 70% да го изкарат под една или друга форма. Огромната част ще го изкарат безсимптомно, няма да разберат.

- А хората, които вече са преболедували?

- Колкото повече стават тези хора, толкова по-добре ще бъде за страната. Това означава, че тези хора могат да живеят нормално. Нашата цел е това да се случи за поне 70% от хората, когато ще се ограничи епидемията. Но ако ние стоим по този начин затворени и се радваме , че няма нови случаи, веднага трябва да си зададем въпроса, докога можем да издържим. Още веднъж ще кажа – оградата не трябва да пада изведнъж и всички да се втурнат, а трябва да става постепенно, на порции. И колкото по-рано започнем да правим това нещо, толкова по-бързо ще излезем от тази криза.

Kоментари

коментар
Peter petrov
14:43, 05.05.2020
Отговор

Nameri,dobrovolsi i gi zarazi.Ot komentirashtite shte se nameriat laboratorni mishki.

коментар
ВенеткаПетрова
21:27, 14.04.2020
Отговор

Напълно подкрепям предложението на доц.Мангъров! Безрезервно му вярвам като специалист!

коментар
Регина
10:05, 14.04.2020
Отговор

Според мен докато не свършат да има заразени,мерки трябва да има,защото младите. като се разболеят ще заразът старите.Има много семейства които живеят млади и стари на едно място.Всеки човек е с различен здравен имунитет и не може да се слагат под общ знаменател всички млади ,че лесно ще го искат.

коментар
Веселин Бакърджиев
09:46, 14.04.2020
Отговор

Един специалист, който правителството не иска да послуша.

коментар
Караджинова
06:13, 14.04.2020
Отговор

Доверявам се на епидемиолозите!

коментар
Караджинова
06:13, 14.04.2020
Отговор

Доверявам се на епидемиолозите!

коментар
Нено Кънев
22:14, 13.04.2020
Отговор

Интоитивно вярвам на този човек ! Има логика. Нелогично е да минавам капепета и да си слагам маски.

коментар
Марин Наталиев
10:14, 13.04.2020
Отговор

Не съм вирусолог ,но напълно съм съгласен ,че с това криене по домовете си само бавим развитието на пандемията .

коментар
Д-р Веска Цанова
09:43, 13.04.2020
Отговор

Един умен и знаещ човек, който не гони политическа кариера, не се подмазва на министър-председателя и не страда от нарцисизъм.

коментар
Симеонка Ячева
13:14, 14.04.2020

На 100% съм съгласна с вас д-р Цанова

коментар
Ами?
02:33, 13.04.2020
Отговор

Някой знае ли в ромските гета дали има заболели? Направете скрининг и там ! Когато съобщават за заболели, не ги споменават по етнически признак. И много моля, да бъдат изследвани медиците-специалисти и лични лекари от поликлиники и медицински центрове. Те работеха много активно преди обявената изолация, при това незащитени. Те, също, са особено подходящи за бърз скрининг.

коментар
Ами?
02:16, 13.04.2020
Отговор

След като сме в изолация и много хора са се завърнали от чужбина, добре е, да се изчака месец, за да се разбере има ли заразени или болни от тях и техните контактни. Ще бъде по-правилно да си останем "девствени". Нима всички боледува е от сезонен грип? Не! Трябва и с коронавируса подходът да е същия. Може вируса с времето сам да се деактивира. Кой знае?

коментар
Наки
00:24, 13.04.2020
Отговор

Не знам колко е средната продължителност на живота в България ? Не съм сигурен,че се докосваме даже до тази на починалите от Корона в Италия,а тя е 80 г.Не знаех също,че управляващите са се загрижели за живота нашите пенсионери!!Някой знае ли как тези хора си поддържат имунитета на тази възраст с 200 или 300 лв. пенсия ???? А защо изпуснаха БДС за храните и тя е вече да химическа...Затова средната продължителност на живота до 80 г. вече е химера. Оф, не ми се говори....Вие си правете изводите. Ковед 19 може би не обича отровени организми..

коментар
Пешо
14:49, 12.04.2020
Отговор

....."стъпка вече би могла да бъде да тръгнат децата на детски градини, на училище. Студентите да започнат да учат. ...." А учителите, директори, охраната, преподаватели в Университетите - всички са на възраст, при която съществуват риск .

коментар
Жекова
12:02, 12.04.2020
Отговор

Правилно

коментар
Бай Гоше
11:57, 12.04.2020
Отговор

Ще му повярвам ако даде личен пример. Да заведе цялата си рода без предпазнисредства да погушкат болните в едно интензивно. Ние ще следим с интерес...

коментар
The Clansman
09:20, 13.04.2020

Личи си,че си облъчен от банкянската тъпа кратуна с трети незавършен клас. И повтаряш неговите тъпи лафове.

коментар
Христина
10:28, 14.04.2020

Вие изглежда не сте чели всичко, а повтаряте мнението на бившия министър на здравеопазването. Доцент Мангъров препоръчва да се започне завръщане към работа като се спават мерките за сигурност все пак - да се използват лични предпазни средства, да се поддържа висока лична хигиена и т.н. и т.н. Това с гушкането е неразбиране и несериозно отношение към проблема. Но за жалост НОЩ и сие така са промили мозъците на много хора, че започвам да се питам дали някога сме можели да разсъждаваме.

коментар
Красимира Георгиева
11:30, 12.04.2020
Отговор

Д-ц Мангъров да започне да лекува болни с коронавирус, пък тогава да започне да говори да отворим парковете.

коментар
Марияна Петрова
09:16, 12.04.2020
Отговор

Разумно предложение. Дали хората ще проявят разбиране и дисциплина? Съмнявам се. Както виждаме в момента има етнос който се държи нагло, не спазва правилата и гледат на останалите с подигравка. Както винаги за тях правила и закони няма. Наказания също няма.

коментар
LKL
09:33, 12.04.2020

И не мрат като мухи.

коментар
Тодор
08:25, 12.04.2020
Отговор

Май се оказа, че вирусът не прощава и на млади хора. Затова има една несигурност и страх у всеки. Доцентът казва - един процент, но за всеки тежко заболял, това са сто процента.

коментар
Бени Спасова
08:46, 12.04.2020

Да.така е

коментар
Иванка Методиева
06:28, 12.04.2020
Отговор

Благодаря прф Мангъров!

коментар
закос
05:25, 12.04.2020
Отговор

учените си менят тезите всяка минута ,с сезония грип защо не оставяме болните на работя в училищата да може всички да преболедуват ;) Здравя разум подчертано логично казва по добре да не преболедуват всички защтото с 600 човека колабира цялата страна ,групов имунитет ;) 70% грубо 5000000 от тях 20% в болница един милион легла професора да ги намери и да се хварляме в варху короната ююююхххууу

коментар
....
14:10, 12.04.2020

80 процента - безсимптомно,даже няма да разберат. 20 проц. със симптоми- което прави 1 400 000 От тях 5 проц тежко - 70 000- които ще имат нужда от болнична помощ и от тези 5 проц - един 700 болни може да завършат с летален край. Аз също не знаех,че така се изчислява,но го гледах внимателно по бТВ

коментар
Соня Касабова
00:38, 12.04.2020
Отговор

Без да имам Вашите задълбочени познания, мисля, че това е правилният начин.Вярвам във Вас безприкословно! Знания и логика водят до правилни изводи и решения.

коментар
Бени Спасова
08:49, 12.04.2020

Нима желаете да повторим Италия,Франция,Испания

коментар
Даниела
00:21, 12.04.2020
Отговор

Браво на Мангъров! Откри шлюзовете. Защото преди 2 седмици искаше да изпразва язовира на екс.

коментар
Лена
22:48, 12.04.2020

...не схващате май въобще... преди 2 седмици едни други умници затвориха тия тъпи шлюзове и то напълно .... преврънаха народа в девстеница.... точно този човек казваше, че не трябва така ...и до кога ще се крием????.... рано или късно вируса ще ''мине'' през почти всеки един гражданин

коментар
Българин под карантина
22:57, 11.04.2020
Отговор

Няма нищо нелогично в думите на доцента. През цялото това време само той не изпадна в паника. Смъртността зависи от начина на живот, приеманите лекарства, хроничните заболявания, общия имунитет. Н

коментар
Бени Спасова
08:51, 12.04.2020

Ами ако Вие се заразите и заболеете,и имунната Ви система се окаже с дефицит?

коментар
Иван Петров
21:51, 11.04.2020
Отговор

Лекар да говори толкова глупости не съм очаквал. А като лекар впечатленията са ми, че работи за ЕТ "Мангъров". Призовавам го както е призован Президента ... да прекара той коронавируса и тогава да говори. За Президента не коментирам ... за военните се говори,че не са толкова тъпи, колкото изглеждат, но явно са по-тъпи отколкото изглеждат :)

коментар
Георги Андонов
22:33, 11.04.2020

А вие прекарахте ли вируса?????

коментар
Петър Иванов
00:18, 12.04.2020

Петров, ти си просто един невежа. Не е възможно да си лекар и да пишеш такива глупости. Мангъров, за разлика от тебе, казва какво пише в книгите, от които е учил. Пожелавам ти като те гепи короната, да я изкараш по-леко.

коментар
Бени Спасова
08:52, 12.04.2020

Абсолютно съгласна с Вас.

коментар
БЕЛЕВ
09:44, 12.04.2020

А ВИЕ ПЕТРОВ В КАЧЕСТВОТО НА КАКЪВ ДАВАТЕ ОЦЕНКА НА ПРОФЕСОРА ,ЧЕ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ? СПОРЕД ТЕБ ИЗЛИЗА ,ЧЕ НАД 70% ОТ УЧЕНИТЕ КОИТО СПОДЕЛЯТ ПОДОБЕН ПОДХОД СА ГЛУПАЦИ ТАКА ЛИ?

коментар
Здравко Петрунов
19:32, 12.04.2020

Петров ти изобщо не си ходил училище

коментар
Martin Dimitrov
21:46, 11.04.2020
Отговор

За първи път чувам за хигиена в църквата:)

коментар
Без изход
21:19, 11.04.2020
Отговор

Младите, които спортуват и ще го изкарат леко, но голяма част от тях се прибират вкъщи при старите. Бабите пък взимат внуци от детските градини. Едва ли ще може да се извърши контролируемо заразяване. Ако пък се изтърве..... ще стане като в някои страни. Висока смъртност поради липса на капацитет на болници, доктори .... От друга страна тази изолация не може да е вечна, защото срива икономиката и когато се махнат мерките ще сме и фалирали и заразени. Та да се молим за лекарство.

коментар
Аз
20:52, 11.04.2020
Отговор

Доц. Мангъров е професионалист и най-вече честен и достоен човек. Не отстъпи от позицията си обоснована на опит и знания. Пълен антипод на коремния хирург

коментар
Трън
15:25, 12.04.2020

Абсолютно Той ми прави впечатление на най последователен и разумно говорещ от всичките . Мерките на щаба по скоро създават впечатление на породени от страх и желание по най лесния за управляващите начин да се случат нещата . Но това става за сметка на обикновените хора - затворени , без въздух, движение и слънце , без приходи , и по цял ден облъчвани с апокалиптични сценарии... И всичко в името на здравето ...

коментар
браво
18:16, 11.04.2020
Отговор

Предлагам професора да се зарази заедно с цялото си домочадие и да допринесе за придобиване на стадния имунитет..

коментар
edin_prost
18:35, 11.04.2020

Ти кое не разбра от: "всички ще го преболедуваме"?

коментар
Част от стадото
18:49, 11.04.2020

Тъпанар!

коментар
Любен
19:04, 11.04.2020

Браво професоре всичко е е една игра с много пари за Бойко Борисов!

коментар
Някой
20:44, 11.04.2020

Едно си баба знае, едно си баба бае... Да бяхте прочели статията. Нова е.

коментар
Гост
21:52, 11.04.2020

Един глупав човек няма да разбере написаното от професора

коментар
Виктория
10:55, 12.04.2020

Напълно подкрепям да даде пример, че тъкмо и по бързо да достигнем процента

коментар
аз
21:15, 12.04.2020

Доцент