Доц. Мангъров за кризата у нас: Изядохме и солта, и боя

  • от Добринка Димова
  • 08:45, 14.08.2020

Евреин, турчин и българин се събрали заедно и направили някакъв голям зулум. Завели ги при османския кадия да ги съди. "Тежко е провинението, тежка ще бъде и присъдата", рекъл кадията. И постановил - всеки от тримата обвиняеми да си избере сам наказанието: да плати сто жълтици, да понесе сто удара с тояга или да изяде една ока сол. Евреинът тихичко платил стоте монети и си тръгнал. Турчинът горчиво си помислил: "Фукара човек съм аз, пари нямам, но да ям сол е унизително". И рекъл на заптиите - "Бийте". Изтърпял стоте удара и полужив-полумъртъв се измъкнал от кадийския конак. Българинът хитро си помислил: "Ще мина метър, ще ям сол", казал и започнал. Изял почти цялата буца, но така му призляло, че преди да глътне последните солени трохи, решил - "Бийте!". На деветдесет и седмата сопа усетил, че ще му изхвръкне душата от зор. "Аман", примолил се българинът, "ето ви сто жълтици, само ме пуснете да си ида у дома..."

С този стар виц може да се опише ситуацията с COVID-19 у нас. Като пример доц. Атанас Мангъров прави паралел между протичането на заразата в Швеция и в България. Скандинавската държава, която бе силно засегната от коронавируса, отчита сериозен спад на новозаразените и в последните две седмици там се регистрират едва по 200 болни на денонощие.

„В Швеция нещата се успокоиха, защото бяха оставени да се развиват по естествения начин. И когато се изгради колективният имунитет, броят на случаите започна да спада. Това, което може да се каже за нашата страна, е, че ние се опитваме да играем същото нещо, но в български вариант”, коментира пред TrafficNews инфекционистът.

Той посочи, че въпреки протестите по площади в цялата страна, където се събират много хора, прегръщат се, викат, карат се, целуват се, не носят маски, нищо страшно не се случи. „Няма ги камионите за трупове все още, мисля, че няма и да дойдат. И всъщност ние правим нещо подобно на Швеция, но по наш, собствен начин. Но докато там все пак успяха в значителна степен да запазят икономиката си, ние не го направихме. Нашитият туристически сезон отиде по дяволите. Броят на хората, които останаха без работа, се увеличи твърде много. Тоест, както се казва, изядохме и солта, и боя”, смята доц. Атанас Мангъров.