Доц. Кунчев: Тенденцията се обърна! Очакваме покачване на заболеваемостта през февруари

  • от PlovdivTime
  • 12:06, 04.02.2021

"Тенденцията се обърна. Прогнозата ми е, че през целия февруари ще имаме едно постепенно покачване на заболеваемостта. Има две перспективи за начина, по който може да стане това - сравнително бавно повишаване по модела на Франция, или по модела на Ирландия, Испания, Португалия – значително експоненциално нарастване  и изживяване отново на кризата през ноември. Дали ще минем през единия или другия път, зависи от това колко ще спазваме мерките и как ще се държим", това посочи националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Към момента 14-дневната заболяемост в България е 90 на 100 000 души, което ни отрежда 26-то място в Европейския съюз и на 6-то място в България. Смъртността за 14-дневен период пък е 9,9 на 100 000, като по този показател сме на 13-то място в ЕС.

"Не са много различни данните от миналата седмица, но това, което ни кара да бъдем на щрек обаче е развитието на ситуацията по области. Имаме 8 области в червената зона, най-много заболели има в Кюстендил 245 на 100 000, а най-малко в Търговище - 31,6 на 100 000. Както виждате, разликите са големи. 12 области са в оранжево, останалите в са в жълта. Проблемът е, че има области като София град, които се върнаха отново в червената зона", подчерта доц. Кунчев. 

"Зависи откъде гледаме ситуацията,в  момента тя все още е много добра. Продължаваме България, Гърция, Финландия, Норвегия и Испания, но тенденцията се обърна", посочи още националният здравен инспектор.