Доброто спасява живот: Над 300 дариха кръв за болна учителка в Асеновград и Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:33, 13.02.2020

На фона на обезкуражаващите публикации за болни и смърт от коронавируса, на информациите за грабежи и полицейски акции, една новина за човешката доброта и съпричастност донесе светлина. Стотици хора подадоха ръка на  асеновградчанката Йорданка Алешанова в борбата й с рядка болест. Само за последните 24 часа са дарили кръв над 300 души, обявиха нейни близки в социалните мрежи. Началната учителка се бори с животозастрашаващ синдром на кръвта. Единствената й надежда за живот е плазмафереза, за която са необходими количества кръвна плазма от десетки, а често дори стотици кръводарители.

Диагнозата Дани получава през януари. Оказва се обаче, че необходимите количества кръв не могат да бъдат отпуснати от българските центрове. Затова единственият вариант за лечение остава мащабна кръводарителска акция.

Зовът за помощ на Дани обиколи социалните мрежи за часове, а хората не останаха безразлични. А добрата новина е, че за лечението на младата учителка в ОУ „Отец Паисий“ вече е осигурена достатъчно кръв. То ще започне още днес. 

"С това сме надминали няколко пъти и най-смелите очаквания", споделят своята благодарност организаторите на мащабната кампания. Те призовават желаещите да продължават да даряват кръв за регионалния център.