Директорът на Природонаучния разказва за приключение с кондори, коатита и златни уакари

  • от Мария Луцова
  • 10:43, 17.07.2023
Директорът на Регионален природонаучен музей Пловдив гл. ас. д-р Огнян Тодоров ще представи любопитна презентация за срещата си с едни от най-отровните представители на животинския свят и ще разкаже повече за преживяванията си в Перу, Аржентина и Бразилия на 19 юли от 17.30 часа в зала "Планетариум" на РПНМ.

В продължение на три седмици той успя да се отдаде на необикновени приключения в Париж, Буенос Айрес, Ди Барилоче, Игуасу, Рио де Жанейро с Копакабана, Лима, островите Паломино, Куско, езерото Хумантай, Мачу Пикчу, Икатос, Барселона. 

Разгледа аржентинската и бразилската част на водопадите, уникален екопарк за птици с градина за пеперуди. 

„Игуасу е уикален. Неслучайно, когато първата дама на САЩ Елинор Рузвелт видяла за първи път Игуасу, възкликнала: „Бедната Ниагара!“. Разбира се, не трябва да подценяваме и биоразнообразието. Множество птици (змиешийки, черни лешояди и пойни птици), интересни цветя (орхидеи, бегонии, бромелии) и безгръбначни (пеперуда със символ 88 на долните крила, твърдокрили, водни кончета и много др.). Тук може би акцент е и присъствието на много коатита. Сладки и забавни животни, които се виждат навсякъде”, сподели първите си впечатления Огнян Тодоров.

Съвсем различни обаче са впечатленията му от Рио де Жанейро, където има какво да се види, но мирише ужасно, а централните улици приличат на гето. 

„Специален гид ни заведе в Андите над Куско и видяхме кондори. Някои от тях прелетяха на десетина метра над главите ни. Не мога да опиша преживяването”, не крие вълнението си Огнян Тодоров. От местната кухня опитал куи, речна риба, сок от манго и бира. 

Вълнуващи са преживяванията му и в Икитос, където се събират реките Итая, Амазонка и някой други по-малки реки. Следват три приключенски дни в джунглата вижда автентични индиански селца, спасителни центрове за диви животни, ферма за пеперуди и златни уакари, хоацини, влечуги, птици и безгръбначни, крокодили, арапайми, ленивци, анаконди, ягуари, розови делфини  и други местни видове. 

„Обядвахме на плаващ ресторант в средата на Амазонка, където опитахме местното ястие Савиче, пихме сок Кама Кама и ядохме гигантска арапайма със салата от палма с маниока и много сосове. Опитахме и кайман”, разказва Тодоров. 

Той признава, че е сбъднал своя детска мечта с пътешествието. 

Тодоров има още много какво да разкаже за триседмичното си приключение в дивата природа и кани всички, които са любопитни да научат интересни детайли, да дойдат в музея.

Фотографии: Огнян Тодоров