Директорът на пловдивския Природонаучен музей издаде уникален за България „Атлас на безгръбначните животни“

  • от PlovdivTime
  • 14:42, 01.01.2022

Директорът на пловдивския Природонаучен музей гл. ас д-р Огнян Тодоров изпраща годината с още едно голямо постижение, този път в личен професионален план. Издаването на съвременен „Атлас на безгръбначните животни“  е дългогодишна негова мечта, на която Тодоров посвещава много сили, упорита работа и вдъхновение. Уникалният атлас е вече факт, благодарение на подкрепата на фондация „Пловдив 2019“.

Книгата съдържа 1741 цветни илюстрации, от които 1164 са авторски. Над 20 години Огнян Тодоров съвсем целенасочено снима безгръбначните за този атлас. В него може да откриете подробна информация за всички типове и класове (често и разреди, семейства и видове) от световната безгръбначна фауна, както и любопитни факти от категория "Най-най".

Описанието включва численост, разпространение, местообитание, размножаване, морфологични и анатомични особености. Представени са както обикновени и често срещани видове, така и редки и странни. Използвана е най-новата класификация на видовете.

Идеята за този атлас е възникнала назад във времето и е провокирана от "Атлас по зоология. Безгръбначни животни" от 1994, с автор проф. Павел Ангелов.

Книгата е вече на пазара и може да бъде закупена от музея, предстои нейното официалното представяне пред публика.