Директорът на пловдивската полиция: На първо място сме по установени нарушения на пътя

  • от Парашкева Иванова
  • 20:32, 21.12.2020

Дори и в най- песимистичните си прогнози, едва ли някой в края на 2019 година си е представял размерът на кризата на различни нива, която се развихри само месец след началото на 2020 г. Смъртоносен вирус, пандемия, затворени училища, ресторанти и магазини, КПП-та , паркове и детски площадки, опасани с полицейски ленти. Хиляди граждани, разкъсвани между страха и неверието и други пренебрегващи предупрежденията. На първа линия срещу надвисващата заплаха се изправиха лекарите, а редом с тях продължават да бъдат полицаите, които трябва да следят за спазването на ограниченията, за да може да бъде отслабен натиска върху здравната система. Мнозина сигурно вече изпитват носталгия към конвенционалните престъпления. Тази година теса значително по-малко в сравнение с предишни години. Пандемията обаче далеч не бе единственото предизвикателство пред полицията през тази година. 

С какво се сблъскаха полицаите и каква е равносметката на  ръководителя на втората по големина областна дирекция в България  ст. комисар Йордан Рогачев четете  в интервюто на TrafficNews.

- 2020 бе необичайна година за цялото човечество. Кои са най- сериозните предизвикателства пред пловдивската полиция по време на пандемията?

 - Предизвикателствата пред ОДМВР-Пловдив са доста, като акцентът е осигуряване на добър обществен ред, сигурност и съблюдаване на спазването на наложените забрани, които бяха въведени с цел по-бързото ограничаване на разпространението на болестта. Оказване на съдействие на всички медицински органи при изпълнение на нелеката им работа. 

Въпреки добрата работа изпращам тази година с огромна тъга, защото 12 от моите колеги оставиха  непоправима празнота в сърцата на своите деца и семействата си, тъй като ни напуснаха от този свят без време. 

-  Има осезаемо намаление на броя на регистрираните престъпления. Само карантината ли е причина за това?

- Вярно е, че има осезаемо намаление на броя на регистрираните престъпления.Това се дължи не само на въведените противоепидемични мерки, на карантината наложена от здравните власти през март и сега, но и от ежедневната организирана работа на всички полицейски структури в региона. През изминалата година в Пловдив и областта са регистрирани 6 318 престъпления, като е налице спад на извършените закононарушения в абсолютни стойности с 500 по- малко в сравнение със същия период на 2019г.  

- Появиха ли се нов вид престъпления, свързани с пандемията?

- Да, извършителите са креативни, бързо се адаптират към всяка ситуация и за това измислят нови варианти на престъпления, които се наблюдават най-вече при измамите. Но хората, като че ли вече разбраха, че не бива да се доверяват на непознати по телефона. За това и не можем да говорим за нов бум от телефонни измами, а само от зачестяване на опитите. В тази връзка имате огромна заслуга и вие-медиите, защото сте изключително полезни в разяснителните кампании, които проведохме съвместно с вас в тази посока.  

- Намаленият брой престъпления обаче в никакъв случай не се отрази на натоварването на полицаите. Голяма част от тях бяха ангажирани пред пролетта , за да следят за противоепидемичните мерки и на КПП-тата, а през лятото – заради протестите.  Кой период беше по-тежък за състава?

- Вярно е, че въпреки намаляване на общия брой на регистрираните престъпления не намаля работата на полицейските служители, дори напротив. Колегите бяха натоварени с множество задачи по контрола за спазването на протиоепидемичните мерки през пролетта и сега – дежурства по всички КПП, контрол за изпълнение на наложените карантини, за спазването на мерките на обществени места на открито и закрито. Едновременно с това нашите служители също попаднаха сред заразените с COVID 19, налагаше се бърза реорганизация на работата, за да не се прекъсне административното обслужване на гражданите. Редом с това бяха и протестите през лятото и началото на есента. Нашите момчета и момичета помагаха активно за охраната на обществения ред на колегите си в столицата и организираха охраната тук в Пловдив по време на протестни действия. Освен всичко изброено на нашите плещи лежи и опазването на обществения ред във всичките му направления, разследването и разкриване на престъпления, пътната безопасност. 

- Изправихте се заедно с редовите полицаи  пред протестиращите, когато протестите бяха в пика си. Защо го направихте и как реагираха на това колегите ви?

- Съвсем естествено е за един ръководител от ранга на директор на областна дирекция на МВР, в най-трудните и напрегнати моменти да е сред колегите си. Това действа мотивиращо на състава, служителите се чувстват уверени и спокойни, а и вземането на решения става бързо и адекватно, защото имах пряк поглед върху случващото се. По този начин аз, като административен ръководител на полицията поемам и своята професионална отговорност пред гражданите за адекватността и законността на полицейските действия. Откровено мога да заявя, че това мое решение се прие изключително радушно и позитивно, както от полицаите, така и от гражданите на Пловдив. Това пролича и от коментарите на съвсем обикновени хора в електронните и печатни медии, в социалните мрежи.  

- Как според вас, пловдивчани приемат налаганите ограничения? И промени ли се отношението към мерките през годината?

-Гражданите  приемат и спазват наложените ограничения и мерки. Разбира се има и немалко изключения, но тук в Пловдив сме безкомпромисни. Полицията всява значителен респект и доказателство за това са и последните засилени дежурства на униформени в районите около големите хипермаркети в Пловдив. Когато ние бяхме на място хората не се трупаха, бяха по-стриктни в спазването на дистанция и носенето на маски. Аз вярвам, че с течението на времето повечето се сблъскват директно или косвено с вируса и разбират, че с него няма шега. Аз самия също бях заразен с коронавирус и от първо лице мога да заявя, че лечението е дълго, а понякога развоя на инфекцията е непредвидим. 

- Кои реализации  отчитате като успешни?

- Дирекцията в Пловдив има доста успехи в противодействието на битовата и икономическата престъпност. Нямаме неразрити тежки престъпления против личността, изключително успешни реализации против нелегалното производство и търговия с акцизни стоки. Бяха разбити множество нелегални фабрики за преработка,производство или складиране на тютюневи изделия без бандерол. Тук много активно си взаимодействаме с прокуратурата в Пловдив и Специализираната прокуратура в София.  През годината реализирахме поредица от успешни акции на всички нива.  Употребата на психоактивни вещества продължава да е един от най-острите проблеми пред обществото, а най-уязвими са децата, особено в тийнейджърска възраст. Независимо от социалния статус, образованието и материалната осигуреност, никой не е предпазен от сблъсък с тях. Със социално-отговорната ни кампания „Да пазим децата!“ приоритетно се ангажирахме със сигурността на ученици и възпитаници на учебните заведения в цялата област. Резултатите от спецоперациите по линия „Наркотици “ сочат, че от началото на годината до момента сме образували 690 досъдебни производства, а задържаните лица са 742.  Противоепидемичната обстановка, въвеждането на КПП-та и наложената социална изолация доведе до лек спад в броя на престъпленията, свързани с производство, разпространение и употреба на наркотични вещества, но въпреки това криминалния контингент, свързан с тази престъпната дейност остана активен и дори мога да твърдя – доста адаптивен. От началото на годината към днешна дата имаме регистрирани 529 престъпления, свързани с наркотични вещества, като отчитаме изключително висок процент на разкриваемост на този тип престъпления- 89 %.  

През октомври нанесохме сериозен удар срещу производството на незаконен тютюн и цигари. Само за няколко дни бяха разбити три добре прикрити нелегални  фабрики в селата Желязно, Цалапица и Калековец. И от трите места бяха иззети оборудване за нарязване на тютюн и  производство на цигари, произведени такива, нарязан тютюн и суровина. Иззехме над 4,5 тона тютюн и близо 300 мастербокса цигари.  Разкрихме престъпна схема, която щеше нанесе на държавата щети за милиони.  От началото на годината до момента са документирани 200 престъпления, свързани с незаконно производство и разпространение на акцизни стоки, като 175 от проявите са разкрити.  Образувани са 138 досъдебни производства по общия ред, 36 бързи производства и 130 проверки по заявителски материали. И по този показател отчитаме 8% годишен ръст. Резултатите ни не са инцидентни, а са плод  на изключително добър синхрон в работата както между отделните звена в ОД на МВР Пловдив, така и с Прокуратурата. Усилията ни в тази насока ще продължат и ще бъдат постоянни.    

Сред основните приоритети в работата ни през следващата година ще остане засиления контрол по пътищата с който целим да запазим човешкия живот. По брой извършени нарушения пловдивчани водят в статистиката. Справка в база данни на сектор „Пътна полиция“ сочи, че от началото на годината до момента на територията на града и областта са съставени близо 140 000 фиша на обща стойност 21.5 млн лв., а това говори за една не добра дисциплинираност от страна на водачите на пътя, което ни прави първи в страната по установени нарушения. Чрез медиите направихме обществено достояние множество заснети антирекордите. Нарушенията бяха извършени  и в тъмната и в светлата част на деня, като в по- голямата част бяха регистрирани през почивните дни- време в което улиците са по- празни, а излизането на път с по- слаб трафик предразполага водачите към шофиране с по- висока скорост. От началото на годината към момента установените престъпления по пътищата, свързани с шофиране под въздействие на алкохол или упойващи вещества са 2 000 - като само 1/4 от тях са бързите производства срещу дрогирани водачи. В 1616 от случаите са установени водачи в нетрезво състояние.  

 

- Какво показва статистиката по отношение на пътния травматизъм?

- През 2020 г., до средата на месец декември отчитаме най-голямото намаление на броя ПТП- на загиналите и ранените в сравнителен 5 и 10 годишен период. Регистрирани са 675 катастрофи с травматизъм с 36 загинали и 847 ранени участници.  В сравнение с 2019 г намалението на катастрофите- е със 141 по- малко, 24 ма загинали по- малко и 207 по- малко ранени. В проценти намалението изглежда така- почти 57 % спад в броя на загиналите, намаление с 20 % на възникналите пътни произшествия в сравнение с 2019 г. С 20 %  е намалението и при броя на ранените. Въпреки това, остава голям броя на настъпилите пътни произшествия на територията на областта като характерно е, че те възникват поради отнемане на предимство, преобръщане на или извън пътното платно, следствие на превишена или несъобразена скорост, неправилно изпреварване и неспазване на дистанция. В града най- често възникват пътни инциденти на булеварди, които предразполагат към управление с превишена скорост, отнемане на предимство-включително и на пешеходец и произшествия след употреба на алкохол и упойващи вещества. В областта най-често възникват произшествия на АМ Тракия, първокласните и второкласни пътища. Те са следствие на неправилно изпреварване, несъобразена скорост, излизане и преобръщане извън пътното платно. Особено характерно е, че в по- малките населени места причините за тези произшествия са  шофиране след употреба на алкохол, наркотични вещества, неправоспособност и ПТП с пешеходци в тъмната част на денонощието и възникват обикновено почивните дни или в тъмната част на денонощието. Ето защо продължаваме със засиления полицейски контрол по пътищата на града и областта. Целта ни е да повишим дисциплинираността на водачите, като прилагаме цялата строгост на закона в случаите, в които установим нарушения. 

-  Какви са приоритетите за 2021?

- Да продължим да спазваме стриктно мерките за ограничаване на COVID19, защото така ще се грижим за здравето и живота на себе си, на своите близки и приятели. Да успеем да се съхраним живи, здрави, да станем по-добри, да се научим да си помагаме повече. Разбира се целта ни е да продължаваме да правим Пловдивска област спокойна за живеене и работа, с ниско ниво на престъпност и да повишаваме доверието на хората към нас.

- За вас в личен план каква беше 2020 година?

- Година на личностно и професионално предизвикателство, тъй като живота и работата наложиха  едно различно изпитание.  Аз съм човек на реда и дисциплината. Умея да поемам отговорност. Динамичната и трудна обстановка ме предизвика да проявя креативност, мобилност и гъвкавост, защитавайки живота и здравето на своите колеги и в същото време откликвайки на нуждите на обществото - да го запазим от чисто човешки изкушения, като го защитим при непрекъснато променящи се условия и наложени правила.     

-  Полицаите са сред професиите, които ще бъдат ваксинирани с приоритет. Вие самият ще се ваксинирате ли? 

- Преболедувах Covid 19 и смятам, че всеки сам трябва да прецени дали да се възползва от възможността да се ваксинира. Според мен това е въпрос на лична преценка, направена след добра информираност. Поддържам ежедневен контакт с  ръководители и служители на отделните звена в структурата и следя за всеки отделен случай на болен колега. Създали сме добра вътрешна организация във ведомството, като при възникнала необходимост от съдействие реагирам незабавно като човек и ръководител. 

-  Какво е вашето пожелание към пловдивските полицаи за новата 2021?

- През 2021 година на всички служители от Областната дирекция на МВР в Пловдив и на членовете на семействата им желая сърдечно да са здрави, с непоклатима вяра и силен дух, да се подкрепят в трудностите и да не изневеряват на принципите си. Всички заедно с обединени усилия ще се справим с всяко предизвикателство.  

В личен план желая здраве на цялото ми семейство и близките до мен хора. Изхождайки от естеството на служебните ми ангажименти, мечтая за повече пълноценно време в което да общувам с моите деца, защото малчуганите растат с часове!