Димитър се нуждае спешно от кръводарители! Предстои му трансплантация на костен мозък

  • от PlovdivTime
  • 19:30, 24.06.2020

Трансплантация на костен мозък ще бъде извършена на 20-годишния Димитър Щилянов, който се бори с коварния Сакром на Юинг. Новината за следващата стъпка в лечението на момчето съобщиха близките му, които се обръщат с апел за помощ към всички хора с големи сърца да дарят кръв.

Нужно е кръводарителите да са "0+" кръвна група. Кръвта да е дарена в Районния център по трансфузионна хематология в Пловдив (кръвен център на Окръжна болница). Нужни по 4-ма дарители на седмица, които вече са дарявали и са донори! От кръвта ще се извлича специална тромбоцитна плазма (Афереза), която ще поддържа Митко до трансплантацията.  

„Планът засега е 4-ма кръводарители на седмица за 2 месеца, което прави 32-ма човека! Знаем, че изискванията са много, знаем, че ще е трудно! Знаем, че ще успеем! Митко разчита на нас!”, призовават близките му.

За тежката съдба на 20-годишния младеж от Сливен сме разказвали неведнъж - всичко започва след спортна травма, когато в крака му се появява необичайно образувание.  Приет е в УМБАЛ „Свети Георги” Пловдив, където претърпява изключително сложна операция, при която е отстранен тумор на гръдната кост. След направена хистология се установява, че е най-коварният злокачествен рак на костите. Започва химиотерапия в Детската онкохематология, а лекарите успяват да го вкарат в ремисия. Миналата година обаче болестта се завръща с рецидив в гръбначния стълб. Димитър претърпява нова операция, последвана от химиотерапия и рехабилитация. Лекарите в Пловдив са готови да започват и „таргетна” терапия, смятана за нова ера в медицината.  Консултират си е със свои колеги в Австрия, които предлагат последващо лечение с хипертермия. С общите усилия на българските и австрийски медици момчето има около 80% шанс за пълно излекуване.

Всеки, който иска да помогне, може да дари кръв на името на

Димитър Щилиянов, 20 г.
Детско онкохематологично отделение, Гр. Пловдив
Телефон за връзка с майката на Митко, за предаване на бележки 0893373267-Станимира.

Дарителска сметка Уни Кредит Булбанк
Iban: BG 55 UNCR 7000 1523 640 936
BIC: UNCRBGSF
Гр. Сливен
Димитър Щилиянов

Хелпкарма:
https://bg.helpkarma.com/campaign/nadejda-za-dimitar-330

https://www.facebook.com/donate/427554911488093/?fundraiser_source=external_url