Диян Никифоров представи новата си книга “Космополитът“ на “Сцена на кръстопът“

  • от Валентин Видолов
  • 09:59, 19.09.2023

Журналистът и заместник-директор на Радио Пловдив Диян Никифоров представи си новата си книга "Космополитът". Събитието се състоя в камерна зала "Стефан Данаилов" на Пловдивския театър и беше част от ежегодния театрален фестивал "Сцена на кръстопът". Водещ на представянето беше актрисата Елена Кабасакалова, а за музикалната част се погрижи дъщерята на футболната легенда Марин Бакалов - Андреана.

Представяне на книгата направи бившият председател на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова и художникът Матей Матеев, който е автор на корицата. Извън сценария на сцената беше поканена и радио легендата Божана Димитрова, която също направи анализ на произведението. 

"Космополитът" е творба, в която авторът излага свои възгледи за света и хората в него под формата на спомени, разкази, есета, приказки, отворени писма, радио-очерци и една новела, която дава и заглавието на книгата.

По думите на театроведа проф. Анна Топалджиова тя носи "белега на личността, която събира в себе си уюта на своето/родното и необяснимостта на света и ги чувства значими в измерението за човечност."

За известния художник Матей Матеев книгата е пропита с преживяно, с отдаденост към род, приятелство, със световна загриженост и блестящо защитава тезата, че не всеки има дарбата да е космополитен - това е привилегия".

Книгата се издава от пловдивското издателство "Ракурси".

Присъстваха министърът на културата и доскорошен директор на Пловдивския театър Кръстю Кръстев, спортните легенди Николай Бухалов, Мария Петрова, Марин Бакалов, Ангелина Михайлова, журналисти, общественици и бизнесмени.

Това е втора книга извън спортна тематика на дългогодишния спортен журналист. През 2021 г. той представи първия си роман "Капан за акули". Диян Никифоров е автор на спортните книги „17 крачки към безсмъртието”, „Феноменът пловдивски спорт“, "Футболните битки за Пловдив", "Футболните битки на Пловдив в Европа и света", "Неповторимият шампион" – посветена на 50-годишнината от титлата на Ботев, и други книги на спортна тематика.