Десант на пловдивски творци в Улвърхамптън

  • от PlovdivTime
  • 14:38, 02.03.2018

В английския град Улвърхамптън ще бъдат представени 26 поети и двама композитори на джаз музика от Пловдив на 5 март. Организатор и водещ на поетичната вечер, която по същество е първо гостуване на европейската столица на културата в „града на вълците”, е поетът Георги Ганев чрез неговата продуцентска къща LPProductions.

Компанията проведе на 8 юни миналата година първата под тепетата и в България вечер с джаз и поезия на живо на английски език на сцената на BeeBop café. Тогава пред многобройна публика Антон Баев и Георги Ганев прочетоха по 12 свои стихотворения, звучаха и виртуозни джаз изпълнения на младите пловдивчани Жели Белчилова, Александър Леков, Николай Карагеоргиев и Начо Господинов.

Мащабният „десант” на Острова на Дружеството на пловдивските писатели, чиито членове са повечето подбрани от Ганев автори, е очакван с интерес от английската публика. Ето и информацията за музикално-поетичната вечер, който публикува местния вестник „City Express & Star”:

Днес, в първия ден на март, българският поет Георги Ганев, който от доста време живее в Улвърхамптън и когото мнозина знаят като Белия вълк, предприема интересен тур. Той е решил да „пресели” за един ден България тук, като закичи с мартеници „своите” места в града ни. Какво е мартеница ли?

Изработва се от червени и бели вълнени конци, а поднасянето й е оригинална и древна българска традиция. Само на 1 март българите се закичват с мартеници за здраве, благополучие и печалба. В миналото, далеч преди индустриалната революция, когато хората са се прехранвали изключително чрез земеделие, по българските земи с мартеници са били окичвани дори домашните животни – първи помощници в осигуряването на добра реколта.

Мартеницата се носи обикновено на китката на ръката или закрепена за дрехата и се сваля чак при появата на първия за сезона щъркел. Между 12,30 и 15 часа поетът ще посети последователно любимото си заведение The Stile Inn, стадион Molineux – бърлогата на Вълците, Факултета по изкуствата на Университета на Улвърхамптън, културния център Light House и Централната библиотека.

Последната мартеница Ганев ще постави ритуално над входа на нашата редакция, тъй като повече от половин година е редовен читател и приятел на Express & Star. Инициативата му този път не е проява на неговата приятна екстравагантност, с която отдавна сме свикнали, а е част от оригинален план.

Освен че ще пожелае здраве, късмет и успехи в работата на всички свои домакини, поетът ще срещне там много свои приятели, на които лично ще раздаде последните покани с програмата за организираната от него вечер на пловдивската поезия и музика. Видимо покрусен, Георги Ганев сподели пред нашия репортер:
- Дълбоко съжалявам, че ще трябва да пропусна общината и кметството. Усетих като болезнена стрела в сърцето си безвременната загуба на съветник Елиас Матю
- обичан кмет на града, изцяло отдаден на неговите хора. Скърбя заедно с жителите на Улвърхамптън и нека съпругата му Ейша и трите му деца знаят, че тяхната болка е и моя болка.

С непрежалимия ни кмет сме точно на една и съща възраст, споделяхме едни и същи възгледи по много въпроси, и най-важното – имахме планове, защото той се превръщаше в искрен приятел на родния ми град Пловдив. Реших поетичното четене, което предстои, да бъде в негова памет и това е най-малкото, което мога да направя.
 За нашите читатели, на които името на поета Георги Ганев е непознато, нека поясним, че в неповторимия си провокативен стил той от месеци наред очарова или приятно скандализира почитателите на изящното слово.

Започна от Уест Мидландс, където великолепните му стихотворения, написани на английски език, впечатлиха Улвърхамптън и Бирмингам. После поетът се прицели право в сърцето на Лондон – Даунинг Стрийт 10. Стихотворението му „I like her” („Харесвам я”), посветено на министър-председателя Тереза Мей, е без съмнение творба, надграждаща най-добрите традиции на английския шаржов хумор.

Ние от редакцията окуражихме автора да изпрати творбата си до източника на неговото вдъхновение. Дали е последвал съвета ни – запазваме си правото да го попитаме по-късно. Така или иначе, Георги Ганев е щрих от днешния поетичен портрет на Уест Мидландс и никак не е случайно, че подготвя книга в английско издателство.

Ето, че идният понеделник, 5 март, от 18:00 в Light House, той ще ни отвори вратата и ще ни покани в интересния и непознат дом на поезията на своя град. Обещава ни любовни стихове, а в антракта и любовно вино от Пловдив. Ние от Express & Star сме там. А вие?