Дани Каназирева: Опасно е леките случаи да са в ковид отделения, вирусният товар там е по-голям

  • от Благовест Андонов
  • 18:33, 06.11.2020

 

-Г-жо Каназирева през последната седмица виждаме всеки ден антирекорди по заразени, като положителните проби скачат стремглаво и в Пловдив. Каква е ситуацията с COVID-19 в Пловдивска област към днешна дата?

 

-Факт е,че случаите драстично скачат през последните дни , като концентрирано основно са в град Пловдив . От снощи мога да Ви дам справка, че повикванията към Спешна помощ за оплаквания, свързани с COVID-19, са 48. От тях медиците са оставили за лечение в домашни условия 19 души, а 29 са хоспитализирани. От тях 15 са от областта и 14 от града, което изобщо не е малко на фона на общия брой разкрити легла.

 

 

От днес вече имаме 10 легла в специализираната болница „Селена” за бременни жени с положителни проби. Вече болниците, които имат отделения за коронавирус, стават 16 в областта с 615 легла. Свободните са между 100 и 130, като очакваме в близките дни да бъдат разкрити още 32 легла в УМБАЛ „Св. Георги”, като вече има още легла в „Пълмед” и „Каспела”.

 

-Кои са основните проблеми, с които се сблъсквате в здравната система при лечението с COVID-19?

 

-Мога да откроя 3 основни проблема. Първият е, че трябва да се преустанови хоспитализацията на леки случаи, които могат да бъдат лекувани в домашни условия. В едно ковид отделение има по-висок вирусен товар, като това създава допълнителен риск за постъпилите в болница, ако са леки случаи. Отделно това може да лиши човек с по-тежки симптоми от легло в болница.

 

Другият проблем е продължителната хоспитализация на определени пациенти. Оказа се, че след като изисках справка, има хора в ковид отделения над 25-30 дни. За мен лично това не е правилно. Дори човек да има нужда от долекуване, той може да бъде преместен в друго отделение – пулмология или друг сектор, свързан с усложненията му. На трето място трябва да се справим и с психозата и паниката сред част от хората. Има много хора с положителни тестове, които държат да бъдат хоспитализирани на всяка цена, макар медицински да не е необходимо. Апелът ми е да не прибягват към това - рискът е двоен и троен за по-тежко протичане, особено за пациенти, които попадат в рискови групи.

 

-Каква е ситуацията с медицинския персонал?

 

-Проблемът продължава да бъдат положителните проби на медицинския персонал, който расте пропорционално спрямо заразените.Досега се справяме с персонала и хората, които да работят в него. Тези проблеми, които сега виждаме в различни области на страната с болниците и включването им в битката с вируса, ние ги минахме още през юли и август – въпросният спор с някои частни болници. При нас имаше частни медицински заведение, които обаче от 13 март участват наравно с държавните болници в борбата с вируса.

 

-Спазват ли хората повече мерките и какви са наблюденията Ви?

 

- Откровено до 20 октомври не се спазваха мерките от много хора. След зачестяването на проверките, а и големия брой и ръст на положителните проби, както и тежкото състояние на част на пациентите – хората започнаха повече да се пазят. Ако спазваме три мерки, нищо друго не е необходимо – да избягваме публични събития с много хора, да носим маски и предпазни средства, както и личната хигиена. Няма как всички институции да се превърнат в пазачи. Който реши да не спазва мерките, той винаги ще намери начин да ги заобикаля.

 

Петък и събота участвах в проверките по заведенията заради опасенията ни от партитата за хелун – нямахме нарушения тогава, бях изненадана , че имаше такъв проблем в понеделник. Проведохме онлайн заседание с всички кметове на общини. Те могат да създадат мобилни екипи, които да се включат наравно с другите институции и да налагат санкции, ако кметовете не се включват - ние няма как сами да се справим сами .

 

-Има ли нужда от налагането на повече мерки и затягането им?

 

-За нашата област ограничаването на нощните заведение и намаленото работно време на ресторантите е добра мярка. До 23:00 часа е съвсем нормално време семействата и близките да се навечерят, а отделно в ресторантите могат да се спазват далеч по-лесно мерките.

 

По нашия анализ пикът на заразата е започнал 2 седмици след началото на учебната година. Истината е, че в класните стаи се преплетоха много потоци на деца от всички региони и общини в областта. Децата нямат симптоми, но те са разпространители. Твърдо сме против децата между 1 и 4 клас да минат на онлайн обучение, защото това означава, че един от родителите им трябва да спре работа и това ще рефлектира върху икономическия ни живот. Възможно е децата от 5 клас нагоре да минат онлайн, но това решение ще бъде взето след съгласуване със здравния министър.

 

Мерките трябва да бъдат допълващите се и комплексни, но да не ограничават социалния живот на хората. Психозата е толкова вредна за здравето на хората, колкото и вирусът, а и трябва да смекчим огромния удар върху икономиката ни.

 

В ресторантите има най-много заети лица на работа, ако ги затворим ние ще засегнем страшно много лица, които изкарват прехраната си. Не бива да залитаме в крайности, а да спазваме баланс и да мислим за здравето и икономиката. Трудно е, винаги някои няма да е доволен. За това призовавам и хората, защото с отговорното си поведение пазят себе си ,близките си, здравната ни система, а и икономиката