Да си спомним за пловдивчанина Ангел Божилов - носител на титлата „Най-добър жонгльор в света“

  • от PlovdivTime
  • 13:30, 24.12.2020

Навършват се 93 години от  рождението на един пловдивчанин, записал името си в „златните страници“ на цирковото изкуство. Ангел Божилов е жонгльор върху свободна тел. Роден е на 24.12.1927 г. в Пловдив. Започва артистичната си дейност през 1948 г. Преминава през всички жанрове на цирковото изкуство, но истински триумф постига с поставения, от самия него номер, „Жонгльорство на свободна тел“.

Носител е на голямата награда „Енрико Растели“ и титлата „Най-добър жонгльор в света“ от световния цирков фестивал в Бергамо, Италия (1966). Печели златни медали на световните циркови фестивали във Варшава (1956), Москва (1957). Народен артист на република България.

Номерът жонгльорство върху свободна тел на Божилов се отличава с оригинални трикови решения. Някои от тях са негови открития и допринасят за развитието на жанра: изхвърлянето на 2 чинии с ръка, при което едната отива върху пръчката в лявата ръка, а другата върху пръчката в дясната. Тези трикове се изпълняват върху свободно отпусната тел на височина около 2 м., на която артистът пази равновесие, застанал на един крак.

Изключителна по сложност е и друга комбинация.  Божилов стои върху свободно люлеещ се тел с левия крак, на десния върти обръч, в лявата ръка държи 5 пръчки, на които се въртят пет чинии, с дясната изхвърля и лови три обръча. Едновременно с това върху челото балансира малък прът с обръч на върха, а в устата си държи метален кръг, в който се върти топка! Творчеството на Ангел Божилов се отличава с умело съчетаване на класическите традиции и новото модерно тълкуване и изпълнение с елегантна сдържаност и класическо манежно поведение.

Легендарният български цирков артист Ангел Божинов-старши почина на 84-годишна възраст на 8.11.2011 г. Неговият син Ангел Божилов-младши продължава в негова памет участията си в в "Софийския постоянен цирк на сцена", който се намира в читалище „Цар Борис Трети“.

От „Енциклопедия на Пловдив“, автор Божидар Тотев