Да си опитомиш в Капана

  • от PlovdivTime
  • 12:10, 24.04.2017

Изложба под надслов „Да си опитомиш“ откри известната пловдивска художничка Мариана Калъчева-Алиса. Нейните картини, пренасящи в приказни светове, могат да се видят до 7 май в галерия „Park Store“ в Капана. На откриването дойдоха да поздравят авторката десетки пловдивски художници, писатели, журналисти и общественици.

 Цикълът от живописни платна и рисунки на хартия с туш е вдъхновен от Малкия принц. „Той е катарзисът, настъпващ, след като изчистим облаците от хоризонта си и видим, че блатото, в което сме затънали е всъщност поляна, по която се въргаляме - по-зелена и ароматна от всякога“, казва Мариана. Другият извор на вдъхновение за нея е била любовта.  
„Все по-често стигам до извода, че няма по-голямо лекарство от любовта. Онази - исусовата, всеобхватната и неспирната. Онази висша любов, която хулена и потъпквана, да дава сили и да блика от творене. Тази любов е за раздаване“, допълва Калъчева.  

По думите й любовта е неизмерим генератор, творческо вдъхновение, екстаз, сила, екот във вселената и космически колорит. „Тази любов познах съвсем наскоро и упражнявайки я, стигнах до прошката и милосърдието, до бетонните стени, тоталния отказ и новия път към тези стълби, които в златисти отблясъци и звезден прашец ме поканиха да завия рязко и да зърна нов хоризонт, от който не мога да извърна поглед. С този нов взор, аз отправям предизвикателството към всяко живо или неживо проявление в природата - научих се да опитомявам в тишина“, обяснява Алиса.

В тази тишина тя е опитомила фламинго, пеперуди, котки, облаци и любими макове. С лекота бяха опитомени и посетителите на изложбата в квартала на творческите индустрии в Пловдив.