Да помогнем на Барс! Единственото куче у нас, обучено да търси отрови

  • от PlovdivTime
  • 11:40, 13.12.2020

Единственият в България екип с обучено куче за борба с отровите – немската овчарка Барс и неговият водач – Николай Терзиев, имат нужда от подкрепа. Те  изпълняват важна мисия –предпазват природата и нас самите от най-голямата заплаха за дивия свят – незаконното използване на отрови и отровни примамки.

Да, единствен! Няма друг подобен екип в страната ни. В цяла България няма нито едно друго куче, което да може да прави това, което прави Барс. Няма друг обучен водач на такова куче, изградил неразривната и жизнено важна в опасни ситуации връзка с него.

Вече четири години Барс и Ники са част от екипа на е Българското дружество за защита на птиците. Досега двамата са направили повече от 100 патрула и активни претърсвания във важни за световно застрашени видове птици местообитания. Барс и Ники се отзовават на мига при всички най-тежки инциденти с отровени диви и домашни животни през последните години.

Незаконното използване на отрови и поставяне на отровни примамки срещу наземни хищници нанася непоправими щети, особено върху популациите на хищните птици, сред които световно застрашени видове като египетския лешояд и царския орел. През юни тази година заради отрови загина цяло семейство египетски лешояди в Източните Родопи.

През септември 2019 г. в района на Своге бяха отровени осем белоглави лешояда и един скален орел. През март 2017 г. в Кресненското дефиле са отровени над 30 белоглави лешояда, с което почти изцяло бе унищожена наскоро обособилата се в района, в резултат на програма за реинтродукция, колония на вида.

Борбата с отровите в природата е мисията на Ники и Барс.

"Благодарим на всеки, който застава редом до тях и подкрепя пазителите на дивия свят", споделиха от екипа му.

Необходимата сума е 5000 лв. Всяко дарение ще бъде използвано изцяло за нуждите на екипа, свързани със спецификата на работата му:

  • Закупуване на специална и скъпоструваща храна за Барс, която е единственият вид храна, даваща се на куче, търсещо отровни примамки. Строгият хранителен режим предпазва обученото куче от това да посегне на поръсено с отрова парче месо.
  • Редовни прегледи, ваксинации и обезпаразитяване – дългият престой в дивата природа, контактът с трупове на диви и домашни животни поставят ежедневно на риск здравето на кучето.
  • Екипировка - от средства за награждаване до сигнални жилетки, които ясно показват, че това е работно животно, изпълняващо служебните си задължения.
  • Пътни разходи – поддръжка на високопроходим автомобил и горивото към него, за да може да се откликва на всеки сигнал за отрови в природата на всяко място в България.

Всеки, който иска да помогне да екипа на Барс, може да се свърже с Българския съюз за защита на птиците. За да може Барс да продължи да открива отровите, които убиват застрашените животни.