Д-р Гюрай Ходжев и доц.д-р Нарцис Калева–Ходжева участваха в Българска национална молитвена закуска

  • от PlovdivTime
  • 09:55, 14.05.2023

Известното и уважавано пловдивско семейство д-р Гюрай Ходжев и доц.д-р Нарцис Калева–Ходжева взеха участие в  Българска национална молитвена закуска, която се проведе на 13 май в Шератон София Хотел Балкан, заедно с държавници и политици от 12 страни.

Събитието се организира от инициативен комитет, а сред специалните гости бяха принц Николаос фон Лихтенщайн и принцеса Маргарета фон Лихтенщайн, Вьолкман Клайн, депутат от ХДС в Бундестага, Альош Петерли, бивш премиер на Словакия и евродепутат, политици от Украйна, Молдова, Лихтенщайн, Румъния, Германия, Великобритания, САЩ, Гърция, Ливан, Албания и Норвегия и България.

Силно пловдивско присъствие беляза провеждането на Българската национална молитвена закуска, като по традиция покана за участие получиха много видни общественици, политици, управленци. Събитието в Шератон София Хотел Балкан събра бивши премиери, бивши и настоящи депутати, известни лекари, общественици, хора от различни религии, с различна политическа принадлежност, но обединени от духа на молитвените закуски, с идеята за  диалог в името на междучовешкото добруване, мира и стабилността. Такова бе и посланието на поканата за събитието – „В този момент на разделение на нацията, рефлектиращо в дълбоки разногласия, да се съберем заедно, обединени от нещо, по отношение на което нямаме разногласия – нашата вяра в Бога!“

Акцент в изказванията на високопоставените гости от чужбина бе обединението, толкова нужно на всички хора по света, независимо от това колко високо се намират в йерархията, защото винаги има някой над тях, и това е Бог, а политиците имат важната задача и задължение да се обединят в този труден момент.

Приветствие към присъстващите отправиха и фамилия Ходжеви, типичен пример за мултиетническо семейство, които бяха представени и като пример за етническа и религиозна солидарност. Д-р Гюрай Сами Ходжев е от турски произход, неговата съпруга доц.д-р Нарцис Нисим Калева – Ходжева е от смесен българо-еврейски брак. Имат три деца и едно внуче, възпитани в моралните ценности на три религии.

През 2015 г. семейство Ходжеви участва в Националната молитвена закуска във Вашингтон, давана от Президента на САЩ – Барак Обама. През месец май същата година, бяха на  Молитвена закуска на балканските жени в Тирана,  два дни след нея в Букурещ –на Балканска молитвена закуска. През декември участваха в 18-та Годишна Европейска Молитвена Закуска, която се проведе в сградата на Европейския парламент в Брюксел. През 2016 г. участваха в  Балканската молитвена закуска за Югоизточна Европа в Белград, Република Сърбия. По идея на семейство Ходжеви и с тяхната активна роля в Пловдив през 2019 година се проведе  първата за България „Градска молитвена закуска“, която събра в родния Пловдив  представители на много етноси и религии, общественици, политици от различни партии от цял свят.

Основният замисъл на всички молитвени закуски е да се търси единството и чрез вярата в Бога, независимо как се нарича този  Бог и коя религия изповядва човек, да се изгражда едно по-добро отношение между хората. Семейство Ходжеви вече дълги години не спират да вдъхновяват приятели и близки за добри дела.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Вижте част от словото доц.д-р Нарцис Калева – Ходжева през аудиториятя на Българската национална молитвена закуска:

 

„Поздрави от Пловдив – мултиетническия град на толерантността, в който не на една улица, а понякога и в  един дом щастливо съжителстват българи, турци, евреи, арменци и роми. Неслучайно градът ни бе избран за Европейска столица на културата, а надписът „Together“ се е превърнал в нов символ за етническа и религиозна толерантност.

Пример за всичко това е  нашето семейство: Запознахме се в тежките години  на т.нар. „Възродителен процес“ и тогава някои приятели се дистанцираха от нас. Такава беше политиката. Турчинът със сменено име ухажваше  дъщерята на оцелял в  трудов лагер евреин.

Но и семейството ни оцеля. Благодарение на любовта и взаимното разбиране на преодолените препятствия – антисемитизъм  или възродителен процес. И така 37 години заедно - с трите ни деца. И трите са в България, в Пловдив. И с все повече и повече  нови приятели. Така присъствахме на 63-ата Национална молитвена закуска през 2016 г. по покана на президента Барак Обама. Последваха и други „закуски“  - в Брюксел, в Белград, в Букурещ, в Тирана.

И тогава – в началото на 2019 г., организирахме и първата градска молитвена закуска- къде другаде, ако не в Пловдив. С някои от присъстващите днес бяхме заедно тогава.

Вие вероятно ще си спомните, че едно от нещата, за които всички заедно се помолихме, беше в Пловдив да има нова Детска клиника. Тогава това беше една мечта, начало на дарителска кампания. С благотворителни концерти, базари, с пари от неподарени в първия учебен ден цветя, с помощта на Църквата събрахме шестцифрена сума. Доказахме, че гражданското общество на Пловдив го желае. И тогавашното правителство откликна. Получихме 17 милиона лева, с които проектът стана действителност. Преди 3 месеца направихме първата копка, основите са вече положени, а след 3 години децата и онкоболните на Южна България ще имат вече не само добрите лекари – тях винаги ги е имало, но и достойни условия за болнично лечение в най-тежките моменти на живота си.  Благодарим ви!..“