Д-р Герев: Имаме големи очаквания от почивката, след нея изпадаме в депресия

  • от Добринка Димова
  • 18:50, 06.09.2020

Д-р Веселин Герев е специалист по психиатрия. Завършил е медицина във ВМИ – Пловдив. Специализирал е психиатрия в психодиспансера в Пловдив, работил е като консултант към Военна болница и ДКЦ „Свети Врач”. Специализирал е и в Университетска клиника Франкфурт на Майн, Германия. В момента работи като психиатър на свободна практика. Ето какво каза той пред репортера на TrafficNews.

Д-р Герев, медицината вече говори за стрес и депресии след отпуск. В какво се изразяват те?

- Т-нар. депресия се очаква да започне в следващите дни, с приключване периодът на отпуските. Това на практика не е депресия в чистата й форма, а е по-скоро една меланхолия. Тя започва оттам, че периодът на почивка свършва и че на практика следващият период ще бъде чак след една година. Много хора караха тази година кратка отпуска и заради епидемията, и заради това, че продължително време не работиха.

На човек му трябва биологично около 20 дни отпуск в годината.  Първите 3-4 дни се настройва на новата био-часова вълна – да става по-късно, да не мисли за работа, да се чувства отпускарски. След това се поотпуска и е склонен да почива. И задължително няколко дни преди работа трябва да започне новата настройка.

Иначе повечето хора тази година заради изчерпване на отпуските отидоха на почивка за 4-5 дни и, както се казва, от неделя за понеделник тръгнаха на работа. Това натоварва много психиката, защото часовникът е настроен така, че нито почивката е била истинска почивка, нито пък, ако вчера хората са се върнали от ваканция и от днес са на работа, работата ще е истинска работа.

- Колко дни са ни нужни, за да се настроим на работна вълна?

- Трябват 2-3 дни за настройка на биологичния часовник. Тоест, ако вчера сте се върнали от почивка и днес започвате работа, три дни няма да бъдете пълноценни в службата. Тогава човек го налягат носталгичните мисли или т.нар. депресия. Причината е, че си мисли кога ще почива пак, става му мъчно, носталгично. Изживява наново емоциите, ако отпуската е била приятна. Ако е била неприятна, тези неща се засилват. Защото много хора натоварват тези 4-5 дни в годината с много големи очаквания и на практика винаги има разминаване между реалната действителност и очакванията. И неприятните мисли се засилват. Това на практика е депресия след отпуск. Тя по принцип отзвучава с течение на времето, но може и да се задълбочи. Индивидуално е при всеки човек.

- Как да се справим по-лесно с този период след отпуск?

- Това е вариантът – да се почива по-продължително време. Или другият вариант е човек да използва възможностите за кратка почивка. Например – 5 дни работи, 2 дни почива, за да може да редува активностите. Защото да чакаш активна почивка при това стресово ежедневие от пуск на отпуск е просто убийствено за всички. Но тъй като ние прекалено много се стараем да работим, натоварваме се прекалено с работа, и оттам идва изчерпването. Не спазваме първо малкия циркаден ритъм от 8 часа натоварване, 8 часа свободно време и поне 7-8 часа сън в денонощие. След това не спазваме редуването на 5 дни работа и 2 дни почивка. Например, ако при вас работната седмица е 5 дни и в останалите 2 дни отново четете или пишете, това не е почивка. Трябва да се сменят тотално активностите. През това време човек да се занимава с хобита, да пътува, да се среща с приятели, да споделя приятни емоции.

Най-големият проблем за депресията след отпуск е, че човек си мисли как като плати някаква сума и ангажира някакво място, на практика ще си купи емоции. А това е много погрешно психологическо схващане. Той трябва да си създава емоции, да си прекара времето с любими хора, в приятни разговори. Това би му донесло много по-голямо удоволствие, отколкото една скъпа почивка.