Д-р Динко Младенов: Ако не задържим младите медици, след 10 години няма да има кой да работи

  • от Добринка Димова
  • 20:28, 30.01.2021

36 млади лекари от различни болници вече получават по 500 лева на месец от фондация „Млади медици за България”. Тя бе учредена през август 2020 г. в Пловдив от д-р Динко Младенов и водещи специалисти. Целта на фондацията е да подкрепя специалисти на възраст до 35 години, учещи или работещи вече медицина, дентална медицина, фармация, медицински сестри, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и инструктори по хранене, да ги мотивира да остават и да се развиват професионално в България, разказва TrafficNews.

До момента на каузата са откликнали десетки фирми и физически лица. Миналата седмица стартира и DMS кампания , чрез която всеки може да помогне, така че повече млади медици да получат средства.

Членовете на УС на "Млади медици за България" се надяват да катализират процеса в институциите да извършат необходимите промени и се шегуват, че си мечтаят по-скоро да дойде ден, в който да няма нужда от фондацията.

Кои са най-сериозните проблеми пред младите медици и какво трябва да се направи, за да бъдат мотивирани да останат у нас – TrafficNews разговаря с д-р Динко Младенов. Той е учредител на фондацията, собственик на клиника "Медикус алфа" в Пловдив, един от основателите на Националното сдружение на частните болници в България.  

- Кои са основните проблеми, пред които се изправят завършващите медици?

- Има много проблеми, които не са решени през годините. На първо място изключително ниското стартово заплащане на специализантите – 800-900 чисто. Как да ги задържим тези хора в България с подобна заплата? Отделно, ако годишно завършват средно 1000 лекари общо Медицина и Дентална медицина, едва за 22-23% от тях има осигурена държавна поръчка за специализация. Останалите са на частно. Не получават нищо. Даже доскоро някъде и плащаха, за да специализират. Принудени са да работят на второ, на трето място, за да се издържат. И по-лесният начин е да стегнат куфарите и да заминат в чужбина. Там не са щастливи, но иман добри условия – и финансови, и професионални.

 - Какво трябва да направи държавата, за да задържи повече млади специалисти у нас?

- Поне двойно по-висока стартова заплата на специализантите. Осигурени специализация държавна поръчка за всички. Разбира се, по-добро отношение и от мениджмънта на лечебните заведения, от съсловните организации също. Две-три неща са, простички.

- Покрай COVID кризата се видя, че в здравната ни система има доста пукнатини. При кои специалности има най-голям дефицит?

- В COVID кризата лъснаха всички проблеми. Видя се, че ножът е опрял до кокала и не можем без младите лекари. Включително бяха поканени да работят и студентите, специализантите, всички.

Най-голям дефицит има в инфекциозните болести, психиатрия, детски болести, неонатология. Джипитата също са дефицитна специалности, там нови попълнения няма, изключенията са редки. Но като цяло всички специалности имат нужда от подмладяване. Категорично. За последните 10 години са емигрирали 5 000 лекари и 15 000 специалисти по здравни грижи (медицински сестри, лаборанти, рехабилитатори). След още 10 години няма да има кой да работи.

- Има ли интерес от страна на младите хора към фондацията, която създадохте?

- Да, има, твърде голям дори. Но това е и хубаво, и тъжно.

- А има ли интерес от страна на бизнеса да помага?

- Почти. Хората с висока здравна култура, с отговорно отношение към проблема помагат. Всеки може да види в интернет страницата нашите дарители – и физически, и юридически лица.

- Каква е тяхната мотивация да го правят?

- Каквато е и моята да създам фондацията – идеята да помогнем за решаването на тези проблеми на младите медици. Нямаме никакви други цели, още по-малко користни.  Младите медици оценяват, че някой се е замислил за тях, и това ни дава морални сили да продължим.

Преди една седмица стартира и DMS кампания. По този начин ще се популяризира фондацията и ще се привлекат още дарители. Всеки, който желае, може да дари с SMS с текст на латиница DMS MLAD MEDIK на номер 17 777. Каузата си заслужава. Всеки човек, дарявайки, дарява за своето бъдещо здраве. След години да има кой да го прегледа, кой да се грижи за него и близките му. Защото, ако се запази този темп на емиграция на лекари, здравната система ще остане само със сгради, легла и машини.