Д-р Брънзалов: В началото в училищата ще има ръст на COVID-19, след това ще спадне

  • от PlovdivTime
  • 09:34, 22.09.2020

COVID-19 вероятно ще се развие в училищата по същия начин, както в цялото общество. Неизбено е в началото да има проблеми в училищата заради пандемията, но нещата ще се нормализират, това заяви пред БТВ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

„В началото ще има по-голяма честота на заболелите, но нека не забравяме, че децата прекарват инфекцията почти безсимптомно. Нека да няма паника по училищата“, призова д-р Николай Брънзалов, допълвайки, че по скоро учителите трябва да се пазят. Той е на мнение, че няма да се стигне до пик на заболеваемостта или до втора вълна през есента и зимата, каквито са прогнозите. „Отговорността на родителите в никакъв случай не трябва да намалява и не трябва да ги пращат болни на училище. Трябва да ги научат на хигиена, в училище максимално да се осигури дистанция. Не мисля, че ще се стигне до някакви взривове“, каза още той.

Междувременно от Националния информационен портал става ясно, че новите случаи на коронавирус у нас са 151, с което броят им се увеличава на 19 014 от началото на пандемията. Починали са 4 души за последните 24 ч. 

Активни към момента са 4 522 случая, от които 714 са хоспитализирани. В  интензивни отделения се намират 33 души.

Направени са 2 988 теста. За последното денонощие за излекувани 147 пациенти. 1059 е заразеният медицински персонал.

В Пловдив са потвърдени 17 нови случая за последните 24 часа.

Ето и данните по области: