Четвъртокурсник от ПУ стана студент на годината

  • от PlovdivTime
  • 14:00, 07.03.2021

Радослав Смаилов от филиала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в Смолян бе удостоен с престижната награда „Студент на годината 2020“ в националния конкурс, който се провежда под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Четвъртокурсникът в специалност „Български език и история“ бе отличен от Националното представителство на студентските съвети в Република България за своята активна научна и творческа дейност. Лауреатът получи наградата лично от кмета на София Йорданка Фандъкова на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет.

Наред с пълното отличие през изминалата 2020 година Радослав Смаилов има над 10 научни публикации в областта на Средновековната история на България, представяни в национални и международни научни конференции, статии в съавторство по методика. Печели 1-во място в международен конкурс за есе, посветен на Иван Вазов.

През 2020 г. е отличен като даровит и изявен студент от Фондация „Еврика“ със стипендия по целево дарение „Акад. Александър Теодоров-Балан“. В края на 2020 г. печели 2-ро място в Националния литературен конкурс за есе на тема: „Съвременните будители – надежди и разочарования“, организиран от НЧ „Отец Паисий-1893“ – Велинград. В средата на февруари 2021 г. Радослав Смаилов е отличен със стипендия от Ротари клуб – Смолян. Участва и в студентския проект към Филиала на ПУ „Паисий Хилендарски“ в гр. Смолян – „Дигитална интернет базирана библиотека за родопските диалекти“, ръководен от гл. ас. д-р Мирослав Михайлов.

„Изключително съм развълнуван и съм много щастлив! Тази награда, както и всички останали, са много специални за мен, защото те са оценка за труда ми и за всичко, което съм направил“, сподели Радослав Смаилов, който е председател на Студентския съвет към филиала на ПУ „Паисий Хилендарски“ в Смолян.

Според студента на 2020 г., успехът се постига със собствени усилия и човек не трябва да чака някой да му го поднесе. Вярвам, че тайната е да бъдеш различен“, смята студентът на 2020 г. Той изказа благодарности на доц. д-р Румяна Комсалова /от Философскоисторическия факултет нан ПУ, Катедра „История и археология“.

„Тя е главният „виновник“ този приз да бъде в моите ръце и човекът, с когото в последната година работим изключително всеотдайно! Благодаря също на проф. днк Мария Шнитер и на доц. д-р Русалена Пенджекова – хората, които не спират да вярват в мен и ми дават сили да продължавам“, каза Радослав Смаилов.