Божана Апостолова с приз за цялостен принос към книжовността

  • от PlovdivTime
  • 11:25, 08.11.2020

Колоритната поетеса и писателка Божана Апостолова получи наградата на Национален център за книгата и Литературен клуб „Перото“ за цялостен принос за тази година. Церемонията се състоя миналия ден и бе излъчена онлайн.

„Благодаря. Вече 30 години издавам само българска литература с единствено желание – духовният ръст на българите да се чуе по света и България да качи няколко стъпала нагоре. Издала съм повече 1300 книги и на всяка една от тях съм се радвала като на свое внуче. Пожелавам си и за в бъдеще да се раждат талантливи хора, които да продължават да пишат. Ако трябва ще я дърпаме, ще я мъкнем България, защото културата и писането са едно от най-важните неща“, каза с широка усмивка собственичката на ИК „Жанет 45” при получаване на отличието.

Наградата връчи Борислав Велков – председател на Съвета на директорите на НДК.

 

Останалите награди на „Перото” са разпределени в пет основни категории:

„Дебют“

Неграда получи Деметра Дулева и „Странстващият албатрос“ (Хермес, 2019) ;

„Проза“

Теодора Димова е лауреат на наградите с романа  „Поразените“ (Ciela,2019) ;

 „Детска литература“:

Наградата отиде при Цвета Брестничка и нейните „Небивалици с буквите от А до Я“. Илюстратор на книгата е Албена Каменова (Фют, 2020);

 „Поезия“

Отличена бе Белослава Димитрова за „Месо и птици“ (ДА, 2019);

„Превод“

Статуетка грабна Ирина Некит за поетичен превод от български на румънски език на „Разкопчаване на тялото“ от Аксиния Михайлова.

 

Журито на награди „Перото” през 2020 г. бе в състав: Елена Алексиева, Лора Филипова, проф. дфн Милена Кирова, Тодора Радева, проф. дфн Цочо Бояджиев. Статуетките са дело на скулптора проф. Емил Попов.

 

Снимки: Литературен клуб "Перото"