Боил Банов: Културата ще получи сериозна подкрепа през Националния план за възстановяване

  • от PlovdivTime
  • 09:11, 30.10.2020

„Не обмисляме затваряне на театри, опери, кино салони. Това в момента са едни от най-защитени места – хората са пред разстояние, с маски са, не говорят”, това обяви министърът на културата Боил Банов в интервю по bTV. Според него на места директорите и екипите на артистичните институции могат да вземат решение колко представления да играят.

Той подчерта, че намаленият брой зрители е компромис, който трябва да приемем.

„Осигурени са буфери в новия ни бюджет да осигурим заплати и основни режийни за държавните културни институции до пролетта. Подпомогнахме и независимите артисти, което ще им позволи да работят”, допълни Банов и обяви, че в момента се разглежда едногодишна програма за независимия сектор.

В Националния план за възстановяване и устойчивост на България, който ще бъде представен днес следобед, също са заложени средства. Той трябва да бъде представен и одобрен от Брюксел, защото ще се реализира с безвъзмездна помощ от над 6 милиарда евро. Още повече, че в резолюция на Европейския парламент има точка, според която поне 2 процента трябва да бъдат насочени към този сектор.

„Културата е достойно защитена”, обяви министърът и подчерта, че в рамките на единен европейски план секторът не просто ще има възможност да се развива, но и да се представи извън граница.

Банов категорично заяви, че никой не е правил опит да му повлияе на решенията, като в това число е и Вежди Рашидов.

„Моето име е Боил и това не е случайно. Трудно е на мен някой да ми повлияе. Готов съм на компромиси, само тогава, когато се наложи. В случая в разговора с директора на БНР Андон Балтаков относно законопроекта за радиото и телевизията, такива компромиси не се налагат“, заяви Банов.

Относно изтеглените точки в законопроекта, министърът заяви:

„Изтеглил съм ги защото точно заради подобни текстове лятото български интелектуалци реагираха остро на това. Аз съм човек, който слуша общественото мнение – аз не мога да си позволя да се гавря с хората. В отпадналите точки става въпрос за мандатите на генералните директори и това, че едва ли не им се осигурява пожизнено работата“, коментира още министърът.

„Когато български интелектуалци, известни и доказани, застанат на една позиция, то аз заставам зад тях“, добави още Банов.