Богомил Грозев: Оттеглям се с гордо вдигната глава

  • от PlovdivTime
  • 12:30, 11.06.2021

Богомил Грозев напуска поста като директор на ОИ „Старинен Пловдив. Това обяви самият той във Фесйбук. От него става ясна, че молбата му за напускане е свързана с това, че не иска да има съмнения около конкурса, който предстои за директорския пост. Грозев обаче остави отворена вратичка, че е възможно да се яви на конкурса за директор.

Ето и целия пост, без редакторска намеса:

Оттеглям се с гордо вдигната глава и огромно удовлетворение от постигнатите резултати! Правя тази крачка, за да няма съмнения за влияние и намеса около предстоящия конкурс за директор на ОИ „Старинен Пловдив“. Никога не съм бил и не съм политически ангажиран и не желая да бъда използван по политически подбуди. Заради това лично си входирах молбата за напускане.

За около година и 4 месеца постигнахме много добри резултати. Благодаря на колегите за всеотдайността, подкрепата и упоритата работа.

Въпреки трудната година, заради пандемията и два сериозни локдауна направихме много:

- За 2020 г. УДВОИХМЕ приходите на „Старинен Пловдив“, като успяхме да привлечем външно финансиране в размер на над 200 000 по два проекта, които спечелихме от Министерство на културата (за цялостна консервация и реставрация (КРР) на фасадата на т.нар. „Синя къща“ – къщата на Г. Павлити и за КРР на част от таваните на къща „Хиндлиян“)

- Тази година спечелихме още един проект за малко над 100 000 лв. за Консервационно-реставрационни работи (КРР) по екстериора на къща „Верен Стамболян“ (постоянна експозиция на големия Димитър Киров – ДиКиро).

- Тоест за малко повече от година спечелихме външно финансиране за общо над 300 000 лв. за КРР на три къщи в Стария град.

- Отворихме най-новия и един от най-зашеметяващите музеи в България, а и в Европа – Епископската базилика на Филипопол. Само за първият месец посрещнахме близо 10 000 туристи.

- За първи път на емблематичния Античен театър стъпи представителния гвардейски духов оркестър.

- Организирахме в тежки времена 100-тици активности в онлайн пространството (виртуален тур, виртуални изложби, виртуални представяния на обектите и т.н.)

- Организирахме 10-ки успешни събития, спазвайки ограниченията (концерти, пленери, изложби, работилници и много други)

- И не на последно място, за мен беше чест да предложа световната оперна прима Соня Йончева за почетен гражданин на Пловдив.

Още много, много неща сме свършили, които са видни и няма как да опиша в един пост.

А отговорът дали ще се явя на конкурс – ще научите по-късно.

Успех и до нови срещи!”