Благотворително “Литературно соаре“ събира средства за лечението на Калин Георгиев

  • от PlovdivTime
  • 11:07, 20.06.2024

Благотворително събитие организира форматът „Литературно соаре“, който съчетава театър, музика и литература. Така нареченото сценично артистично четене на живо пред публика е в подкрепа на една от каузите на фондация „Нощ на Ангелите“ – тази на Калин Георгиев. Той страда от остра лимфобластна левкемия, за чието лечение са необходими 100 000 хиляди евро, като то се състои от химиотерапия (20 000 хиляди евро) и 8 броя инжекции, които са част от имунотерапия, всяка от тях струва 10 000 хиляди евро.

На 20 юни, от 19.30 часа в бар „Графити“, създателките на „Литературно соаре“ – Паулина Гегова и Виделина Гандева, познати на пловдивската културна среда като писатели, актриси и журналисти, ще представят по забавен и артистичен начин, само чрез силата на словото, разкази на едни от най-добрите български хумористи на близкото и далечно минало. Към тях ще се присъедини и виолончелистът Никола Николов, който ще придаде завършеност на мероприятието.

Част от средствата на фиксирания вход ще бъдат заделени за каузата, междувременно ще е поставена и кутия за дарение.

„Когато човек има възможност да помогне на хората в нужда, на околната среда, на животните, няма какво да го мисли – просто го прави. Дали ще е с финанси, с труд или дори с изкуството си, е без значение. Радваме се, че имаме възможност да подкрепим Калин в борбата му с коварната болест, защото веднъж прескочил трапа, го очакват дълги години със семейството и близките му. А и вярваме, че доброто се предава нататък.

Неслучайно избрахме да направим конкретно хумористично соаре, защото въпреки тежката кауза, искаме зрителите да усетят щастие и позитивизъм от творчеството на гении като Чудомир, Елин Пелин, Камен Донев и други. Искаме да си тръгнат заредени с положителни емоции, защото именно положителната емоция е тази, която те подтиква към промяна“, споделя Паулина Гегова.

Повече за благотворителното събитие и как да запазите своето място може да разберете от Facebook.

Проектът „Литературно соаре“ е насочен към създаването на поредица от тематични литературно-артистични и музикални четения на избрани произведения от българската и чуждестранна литература. Амбицията на проекта включва не само засилване на любовта към родното творчество, не само отмора в приятелска среда, но и своеобразен вид книготерапия, която засилва емоциите на всяко ниво. Насочен е както към образование на детската и младежка публика, така и към възрастни, на които се предоставя един нов и интересен начин за преживяване.