Благотворителните акции, които обединиха пловдивчани през 2020 г.

  • от Добринка Димова
  • 10:45, 26.12.2020

Въпреки че хиляди семейства бяха засегнати от COVID-19, някои загубиха най-близките си хора, това не попречи да останем състрадателни към чуждата болка. Напротив. През 2020 г. пловдивчани се обединиха около различни благотворителни кампании и подадоха ръка към онези, които водят ежедневна битка за живот.

TrafficNews ви разказа много истории на хора, нуждаещи се от лечение. На всяка от тях читателите откликваха и отделяха от средствата си, за да дарят надежда. Благодарение на тях тежкоболни хора успяха да получат нужното лечение и най-вече да възвърнат вярата си, че доброто съществува, пише TrafficNews.

От първия ден на пандемията у нас, десетки пловдивчани се включиха да помагат с каквото могат. Ученици започнаха да изработват маски и да ги даряват на хора в нужда. Доброволци разнасяха храна в домовете на самотни възрастни хора. Бизнесът дари респиратори и лични предпазни средства за медиците на първа линия. Дарителската кампания събра средства за закупуване шоков фризер за кръвна плазма в Центъра за трансфузионна хематология. А пловдивчани, преболедували COVID-19, дариха кръвна плазма, за да спасят живота на напълно непознати. Акции се организираха за съпругата на бившия директор на Математическата гимназия доц. Кирчо Атанасов – Христина, за асеновградския медик д-р Димитър Пандов, за Димитър Хаджикинов. Цяла България се моли и за световноизвестния оперен певец Камен Чанев, който, за съжаление, изгуби битката със заболяването.

Стотици пловдивчани се опитаха да помогнат и на болния от остра миелоидна левкемия 34-годишен баща на три деца Ангел Краевски.  В поредица от благотворителни инициативи само за няколко месеца те събраха необходимата за лечението сума от 400 хиляди евро. И дни преди Коледа дойде добрата новина  - намерен е донор. Ангел е в Университетската клиника в Хайделберг и му предстои болнична подготовка, след което и самата трансплантация на стволови клетки.

„Вярваме, че до края на годината ще можем да ви зарадваме с още добри новини! Благодарим ви от сърце за цялата подкрепа! Сигурни сме, че всяка една ваша молитва и добра мисъл помага изключително много на Ангел и му дава сили да се справи с това тежко изпитание! Бъдете здрави!”, казват близките на Ангел.

В навечерието на най-светлите християнски празници Иван Тодоров, наричан "Човекът-желязо", който от 4 години води битка с рака, също сподели добри новини. След 57 дни, изолиран сам в далечен Китай, той успя да се прибере в родната България и ще бъде със своето семейство за Коледа и Нова година.

С помощта на хиляди българи, Иван е успял да събере и нужната сума, за да може да си заплати цялото лечение в болницата.

Благодарение на добри хора, лечение ще получи и млада майка с рядко заболяване от Пловдив . Преди три години 38-годишната Женя Стоенчева е оперирана от периневрални кисти на Тарлов на ниво S2 и S3. След направения в началото на 2019 година ядрено-магнитен резонанс се установява, че жената има рядкото заболяване адхезивен арахноидит. Това е най-тежкото неврологично заболяване на гръбначните нерви. Назначени са й медикаменти, които не подобряват състоянието, нито облекчават симптомите и не премахват болката.

В последните месеци състоянието на Женя е силно влошено. Тя не може да направи нищо без чужда помощ – денонощно се превива от нечовешки болки и няма никакъв социален живот. За огромно съжаление, заради болестта тя не може да бъде пълноценна майка и съпруга и това я съсипва още повече.

В навечерието на Коледа обаче се случва чудо. Анонимен дарител превежда в сметката на Женя сумата от 22 000 лв. и лечението й ще започне. Заради пандемията от коронавирус обаче се уточнява дали то да се провежда у нас или в Турция.

Стотици подадоха ръка и на 2-годишната Зария, която страда от остра лимфобластна левкимия. Само за няколко седмици хора с добри сърца успяха да съберат 100 000 евро от дарения, благотворителни базари и различни инициативи в помощ на детето.

Трасплантацията на стволови клетки бе успешна. Приети са 100%  от донорските клетки. Изпитанията пред семейството му обаче продължават. 

Множество инициативи се състояха и в помощ на музиканта от орк. Пловдив - Минко Илиев. Десетки изпълнители се включиха в благотворителния концерт. Известният музикант се нуждае от спешна трансплантация на бъбрек, но необходимата сума е непосилна за семейството му. Минко Илиев е съпруг и баща на три дечица и трябва възможно най-бързо да замине за Турция, където да му бъде направена животоспасяващата операция. 

Карловци пък се обединиха в помощ на 39-годишния Венци, 5-годишния Ники и малкия Филип. Венцислав Робев има спешна нужда от помощ, защото страда от рядко заболяване и най-малко 25 000 лева са нужни за неговото лечение, непосилни за семейството му. Един ден той просто губи възможността да сгъва пръстите на ръцете си. Постепенно се появяват обриви, сковаване, проблеми с дробовете, ставите и кръвоносните съдове. Младият мъж е диагностициран с склеродермия – системна склероза, която у него е отключила още няколко заболявания - пулмонална белодробна хипертония, глаукома, имунен дефицит, синдром на Райно и други. Рядката болест пулмонална белодробна хипертония причинява сърдечна недостатъчност и може да се наложи белодробна трансплантация, ако не се лекува.

Филип, който е на 1 годинка, е роден по естествен път, но раждането е било тежко и нервните връзки на лявата му ръчичка са били разкъсани. Диагнозата е "акушерска пареза - тотален тип". Детето бе оперирано успешно в Турция, а стотици хора помогнаха, за да се събере нужната сума за лечението. Сега обаче е необходима усилена рехабилитация, за да може ръчичката да се възстанови.

Месец след раждането на Ники родителите му разбират, че той страда от коварното заболяване - има кисти в мозъка и ретинопатия. На шестмесечна възраст му поставят диагнозата детска церебрална парализа - спастична квадрипареза.

„Направихме 5 операции на крачетата. Преди три години започна да прави системни гърчове и отключи епилепсия (симптоматична парциална епилепсия), но въпреки песимистичните прогнози на невролозите Ники разбира и говори, но не може да седи, да се изправя и ходи”, споделя майката Нели Гатевска.  

Заради епилепсията и медикаментозното лечение към нея, рехабилитациите се ограничават и семейството търси консултация с турски лекар от клиника "Ribem", който посещава България. При прегледа се установява спина бифида (неуточнена).

„Препоръчаха ни операции на тазобедрените стави и задължителни ежемесечни рехабилитации през следващите минимум две години. Още при първото посещение в тяхната клиника ще се направи консултация с невролог и ядрено-магнитен резонанс”, обяснява майката.

В Раковски също имаха своите каузи. Една от тях бе да ремонтират дома 70-годишната баба Иванка, която живееше в много мизерни условия - тухлена постройка, която прилича на обор, без ток и вода.  За съдбата на баба Иванка разказва жена от Раковски в мества Фейсбук група. Само за няколко дни десетки хора от града се отзовават. Някои се захващат да правят ремонт, други носят материали, посуда, дърва, средства – всеки каквото може. Общината и благотворителна организация „Каритас” помагат със средства. И жената вече има нов дом.

Благодарение на добри хора нов дом получи и 86-годишната баба Анастатия от Пловдив, която бе изхвърлена от роднините си и остана на улицата.

Други пък подадоха ръка на Златка Терзиева, чиято кола бе смазана от пиян шофьор в Тракия. Терзиева е инвалид и успявала да се придвижва благодарение на превозното средство, но след инцидента остана без кола. Каско няма.

Историята на Златка Терзиева обиколи социалните мрежи след репортажа на TrafficNews. Хора от различни краища на България се свързаха с наш репортер, готови да помогнат на пловдивчанката. Пловдивчани дори изразиха готовност да обслужват Златка, докато се ремонтира колата й или докато й бъде намерена нова такава.

В Кричим започна набиране на средства за Спиро Филипов. Мъжът е с тежко онкологично заболяване и е баща на две деца. Наскоро му е поставена диагноза тумор в мозъка с множество разсейки. Мъжът е в тежко състояние, прикован е на легло и не може да работи и да продължи да се грижи за децата си.

Кметът на Кричим Атанас Калчев съобщи, че общината ще предприеме всички възможни действия за подпомагането им - осигуряване на топла храна, материална, финансова и психологическа подкрепа.

 

Десетки пловдивчани все още събират средства за своето лечение. 20-годишният пловдивчанин Георги Китипов се нуждае спешно от 70 000 лева за трансплантация в Турция. На момчето е отказано финансиране от Здравната каса, затова близките му разчитат единствено на добри хора, които да помогнат за събирането на непосилната за тях сума.

Момчето за четвърти път влиза в битка с рака. Преди няколко месеца той е диагностициран с миелоидна левкемия. Отново е направен опит да бъде вкаран в ремисия, чрез химиотерапия в хематологията на ВМИ Пловдив, но след два проведени курса става ясно, че ефект няма - в следствие на многократно проведените курсове на химиотерапия, Георги е станал резистентен към химията, с която го лекуват тук.

Поради тази причина се взима решение да бъде изпратен на лечение в Турция. Сумата, която се изисква за цялостното му лечение, е 150 000 евро, като част от нея вече е събрана.

5-годишният Бени води трудна битка за живота си. На 23 април тази година той е диагностициран със злокачествения тумор - коремен невроблостон. Направена му е операция, след което му е назначена и  химиотерапия. Проведените досега химиотерапии повлияват на тумора и изследванията на Бени на този етап са добри. До момента са направени 8 курса вливки. На малкия герой му предстои нова операция и лъчетерапия. Разходите за семейството стават непосилни, след като и двамата родители остават без работа покрай грижите за Бени и неговото братче.

Пловдивчанинът Иван Петраков пък се нуждае спешно от 30 000 евро за трансплантация на бъбрек в Турция. Състоянието на 52-годишния мъж се влошава рязко преди няколко месеца, когато става ясно, че функцията на бъбреците му е нарушена. От тогава насам той посещава хемодиализа през ден.

"Не искам да си играя със съдбата и здравето си. Лекарите казаха, че операцията е хубаво да се извърши, докато все още мога да уринирам. Ако тази функция се наруши, нещата ще станат много по-сложни", споделя мъжът.

Друг 43-годишен пловдивчанин също има нужда от помощт, за да проходи отново. Преди три години Иван Гурков претърпява жесток трудов инцидент. Върху крака му се стоварват три тона железа и той е напълно смазан.

Лекарите успяват да го спасят, но в момента в него липсват 8 сантиметра от голямата кост. Сега, 3 години по-късно, близките на Иван намират лекар, майор д-р Борислав Златев от ВМА  София, който се ангажира с неговия случай и дава надежда мъжът да проходи отново.

Трите операции, които му предстоят, струват 10 000 лева, сума, непосилна за близките му.

47-годишната Мария Пенева се бори с карцином и има нужда от скъпоструващо лечение в Турция. През 2018 година Мария бива диагностицирана с ендометриален карцином. Претърпя две операции в България и курс по лъчетерапия.

Преди няколко месеца обаче се появява подутина на дясната ѝ ръка. След направената биопсия в началото на май месец се постави диагноза метастаза от ендометриален стромален сарком. Според лекарите в България, единственият шанс за живот на Мария е ампутация на ръката, разказва нейната дъщеря Силвия. В Турция след направените нови изследвания е диагностицирана с метастаза от ендометриален недиференциран карцином. А лекарите дават надежда за спасение на ръката, ако туморът се смали.

35-годишният баща на три деца Сергей Богданов от село Куртово Конаре е диагностициран с хронична бъбречна недостатъчност. Вече шеста година той не може да се грижи за семейството си. Поради тежкото си здравословно състояние Сергей е изцяло неработоспособен.

Единствената надежда за него е клиника в Истанбул, където дават шанс на Сергей за успешна трансплантация, но сумата от 28 000 евро е непосилна за семейството.