Бивш военен пилот твори приказки от дърво

  • от PlovdivTime
  • 19:31, 06.10.2016

 

Дърворезбарят-летец Влад Владов и неговата дъщеря Мария Владова на откриването на изложбата

 

Какво е общото между дърворезбата и самолетите? На пръв поглед въпросът е най-малкото странен. Дървото, чиито корени ни държат здраво на земята, и самолетите, които ни извисяват високо в небето, като че ли нямат пресечни точка. Оказва се обаче, че полетът на въображението и потребността да твориш, да измайсториш, по някакъв своеобразен начин се преплитат с оня, другия полет във висините, който ти дава усещането за свобода и простор.

Влад Владов всъщност е авиатор. Завършил е Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия и целият му професионален път е свързан с порещите висините машини. Бивш офицер от Българската армия, роден в Балкана и прекарал първите години от военната си кариера в Добруджа, съдбата го изпраща в Пловдив - града, в който изкуството и културата тропат по всяко калдъръмче. 

И някъде тук се ражда тръпката към дървото и възможността с длето да направиш така, че то да оживее. След изтощителни полети той все по-често бяга в избеното помещение, превърнато в работилничка, и там, далеч от свистенето на вертолетните перки и синевата на родното небе, започва да дяла дървото.

В началото – ей така, просто като отдушник от натоварения ден, постепенно магията на дървото го завладява и той дори се осмелява да покаже някои от произведенията си вкъщи. Където впрочем дори не подозират какво точно прави в избата.

Всъщност дори и за тези от вас, които го познават добре, Владов е известен повече с приложните си дървени предмети – от популярните му лъжичници май имат доста хора вкъщи. Някои от тях излетяха за Америка, други – за Русия, трети – за Франция, и са се превърнали в част от кухненския интериор на познати и непознати.

Малките дървени масички, големите резбовани скринове, корнизи, легла и прочие предмети на бита, направени от Владов, са внесли уюта и топлината на дървото в немалко домове.

Но като че ли в дърворезбата - това необятно като форма на изразяване изкуство, майсторът най-добре пресъздава топлината на дървесината. Повечето от неговите картини са вдъхновени от природата и са съчетали в себе си красотата на флоралните и животинските форми.

Те са приказка върху дърво. Змейове, жар птици, митични същества -  авторът преминава границата на реалното, за да усети и съпреживее атмосферата и магията на приказното.

В понеделник 79-годишният бивш военен пилот подреди първата си самостоятелна изложба в галерия „Алеко“ в Пловдив. Дърворезбите са направени от Влад Владов през последните 2 години. Те нямат претенциите за съвършенство на декоративните мотиви и изображения. Нито за перфектна ажурна триизмерна резба, с каквато работи Владов. Но са сътворени със сърце и душа. 

 

 

Лъжичниците на пенсионирания авиатор се търсят и в чужбина

 


 

Мома и лампа

 

 

Дълго време Владов е пазел в тайна увлечението си по дърворезбата 

 

 

Митичните създания изобилстват в неговите дърворезби