Българката, която проби в турското кино, ще кове шампиони по танци в Пловдив

  • от Парашкева Иванова
  • 10:57, 23.12.2021

Преди няколко години Юлия Порязова пробива в турското кино, снима се в няколко популярни сериала, но сърцето и любовта я връщат обратно в България. Тук тя се връща към детската си мечта - спортните танци и прави школа за танци в родния Смолян и в още няколко града в Родопите. Снощи амбициозната дама откри спортен клуб "Фен 2011 Пловдив" на ул. "Даме Груев" в Кичук Париж. Три пустеещи бараки, бивши свърталища на наркомани, в близост до ОУ "Братя Миладинови" живеят нов живот. Изцялото санирани  и оборудвани, с нови съблекални и санитарни възли, помещенията скоро ще посрещнат бъдещите шампиони по танци. 

Клубът разполага с три изключително иновативни зали, проектирани при спазване на всички европейски критерии. Юлия не крие гордостта си, като споделя, че проектът е на световно ниво. Базата обаче не е единственото преимущество на СК “Фен 2011 Пловдив”.  Екипът от треньори по различните стилове е не по-малко забележителен. Спортните танци са поети от 11 - кратния шампион на България и бронзов медалист на един от най-престижните международни турнири German Open Championship - Костадин Василев и една от най-добрите треньорски двойки от съседна Румъния - Диана Андреа Тома и Александру Йон. Костадин е виртуоз в дисциплината Стандарт (валс, танго, виенски валс, фокстрот и куикстеп), а Диана и Александру владеят до съвършенство горещите ритми на Латиноамериканските танци (самба, ча-ча, румба, пасо добле и джайв).

Петко Скачков, също републикански шампион по Спортни танци, поема и развива групите по MTV танци, съчетаващи популярните течения в стрийт изкуството и музиката. Една от грациите на Държавна опера Пловдив - Лиляна Попова - е балетният педагог на клуба.

"Общата цел и мисия, обединяваща екипа е да създаде шампиони не само във всеки един от стиловете, но и в живота" каза Юлия Порязова, след като преряза лентата на новия комплекс заедно със зам. кмета по спорт и социални дейности Георги Титюков. След това треньорите с впечатляваща шоу програма демонстрираха малка част от възможностите си. Звездата на вечерта обаче бе 10- годишната дъщеря на Юлия- Мартина, която е републикански шампион по танци и вече се състезава за Германия. 

Тренировъчният сезон започва през януари, а ето какво разказа Юлия Порязова за TrafficNews:

С какви амбиции стъпвате в Пловдив?

- Клубът ни се развива вече няколко години. В момента съм вицепредседател на Българската национална федерация по спортни танци. Изпращаме спортисти, тази година имаме много полуфиналисти на европейски и световни първенства. Това се случва за първи път, досега сме имали само единични победи. Реших да развия клуба и в Пловдив, тъй като градът има много голям потенциал. Треньорите са на европейско ниво и ще работим с професионалисти от цял свят. Те ще идват тук за семинари и уъркшопове.

- Само деца ли ще обучавате в клуба?

- Нашата база е досаттъчно голяма и мислим да развием и други танцови стилове, не само за деца , но и за възрастни. Този спорт в Европа е много развит и при възрастни. Има десетки клубове за стандартни танци, състезания за любители и др. Интересът наистина е голям. Мисля, че и в Пловдив има достатъчно хора, които искат да се научат да танцуват, без значение на каква възраст са. В клуба ще има категория PRO M за тези, които нямат партньори. Те ще могат да танцуват с треньорите от клуба. Тази категория все още не е популярна в България, но смятам да я наложим. 

Вероятно тази категория ще има успех, тъй като в България не е много лесно да убедиш мъж, че може да ходи на танци, без приятелите да поставят под въпрос неговата мъжественост. 

- Всъщност е точно обратното. Танците изграждат истински джентълмени. Поведението на мъжете, които са тренирали този спот е съвсем различно към дамите. А и винаги е добре да можеш да поканиш една дама на танц. 

- Какви танци ще преподавате?

- Ще има три вида танци - спортните, съответно стандартни и латиноамерикански, ще има Mtv - танци и класически балет. Също ще има и клас по разтягане, който е изключително важен за танците. Ще има обучение за деца с увреждания. В чужбина има и състезания за такива деца. Имаме още много идеи, които смятаме да реализираме. Едно е сигурно - че тук в клуба всички се забавляваме, а красотата и енергията на танците е най- зареждащата сила на света.