Българинът от чужбина - едно завръщане с обич

  • от PlovdivTime
  • 19:38, 15.11.2018

от Божидар Чеков, Париж

За разлика от други народи, българите не са пътешественици. Те не са откривали острови, нито са печелили Нобелови награди.

След влизането на България в Европейския съюз потокът към чужбина се отприщи като скъсан бент. Обществото се оказа неподготвено и изненадано от внезапната емиграция на способни млади и не до там млади хора. Между заминалите и останалите изникна смесено чувство на болезнена завист, дори неприязън, непознати при другите народи, свикнали с разнопосочно движение на собственото им население.

В съседна Гърция, например, пребиваването в чужбина, по каквито и причини да е то, не заплашва родова връзка между емигриращите и оставащите. Прието е за нормално, че големите пари не се печелят в Гърция, а вън от нея. Милиардерите Филип Ниаркос, Спиро Лацис и Аристотелис Мистакидис са гордост за подражание. Освен гръцки паспорти те със сигурност притежават и други. Различните документите за самоличност улесняват преминаването през границите и работата на способните и динамичните. Андреас Папандреу и синът му Георги Папандреу освен гръцки, притежаваха американски и френски паспорти. Нито един гръцки глас не се противопостави на последователния избор на двамата политици за президенти на южната ни съседка. 

България не разполага за сега с милиардери в чужбина, но има способни и талантливи представители във всички области на икономическия и обществен живот на Запад. В повечето случаи те имат семейства. Създали са деца. Няма българин в чужбина, който да не милее за родината си. Всеки един от тях мисли за връщане обратно. Законодателите от София обаче не предприемат нищо за привличането им.

Административните пречки, завещани от миналото, спъват и отблъскват. Въпреки това има такива, които успяват да „пробият“. Това са най-способните, талантливите и въоръжените с характер българи. Един от тях е Стефан Добрев. Архитект по професия, учил и работил в Бразилия, САЩ и Франция, той се завърна в България.

Реализираните от него сгради са паметници на естетиката. Светлината в тях е основната суровина. За разлика от много други, те не пречат на изгледа, защото се сливат с околната среда. Стефан Добрев е многострано развита личност.

Работохолик в истинския смисъл на думата. Освен архитект, той е издател, писател и глава на семейство. Работният му ден при всички положения надхвърля 16 часа. Полиглот, Стефан свири на китара и общува с хора от цял свят.  Не всички българи в чужбина могат да се сравняват с него.

Всички обаче могат да вземат поука. Тези от чужбина, както и тези от България.

*****

Арх. Добрев е автор на реконструкцията и разширението на “Capital City център в Пловдив