Атанас Кръстев-Начо Културата - вдъхновителят на Празници на Стария град`2022

  • от PlovdivTime
  • 09:46, 12.09.2022

Общинският институт "Старинен Пловдив" ще посвети тазгодишното издание на "Празници на Стария град" на 100-годишнината от рождението на Атанас Кръстев - Начо Културата. Фестивалът започва днес - 12 септември, с концерт на Античния театър с вход свободен. До 18 септември в празничната седмица ще видим няколко документални изложби, както и такива с арт ателиета за деца и възрастни, концерти, безплатни туристически турове и много изненади. „Празници на Стария град“ ще отбележи и 5-ата година от старта на инициативата „Море от любов в Стария град”, осъществявана съвместно с ОП „Радостни обреди”.

Всяка година ОИ „Старинен Пловдив“ отбелязва няколко важни годишнини, свързани с паметни за института дати. През 1956 год. Старият Пловдив е обявен за Архитектурно-исторически резерват (АИР), а през 1979 г. получава златен европейски медал за опазване на паметниците от миналото. От 2011г. е в списъка на археологическите резервати. Спогодба между България и ЮНЕСКО, подписана през 2004 г., определя статута на резервата „Старинен Пловдив“ като част от допълнителния списък на обектите на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. На 1 април 1969 година се създава Управление "Старинен Пловдив“ и за негов началник е назначен Атанас Кръстев. Управлението, впоследствие е именувано на Сдружение, а от 2004 г. носи днешното си име Общински институт "Старинен Пловдив. Името на Атанас Кръстев – Начо Културата се превръща в синоним за мащабен градеж, който възражда старинната градска част.

През 2022 г. се навършват 100 години от рождението на Атанас Кръстев (роден на 17 септември 1922 г. ), затова и „Празниците на Стария град“ 2022 година ще са под знака на тази важна годишнина. С търпение и постоянство, стъпка по стъпка, „Кметът на Стария град“, както са го наричали хората, без да е имало такава длъжност тогава, възвръща възрожденския блясък на къщите и показва скритото от руини и прах архитектурно богатство на света. Координираната реставрация под негово ръководство запазва духа и облика на града, който се превръща в място, където за минути човек пътешества между векове.

Един от акцентите в програмата на „Празници на Стария град“ е премиерата на нов филм за Атанас Кръстев, по поръчка на община Пловдив. Режисьор на филма е Станислава Калчева, сценарист – актрисата Йоана Буковска-Давидова, оператор е Иван Тонев. Прожекция ще има и на предишния филм за Начо Културата, създаден от БНТ. През септември с изложба „Алафрангата - отворен прозорец към света” в памет на Начо Културата, ОИ „Старинен Пловдив ще гостува в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ като част от Есенни празници на изкуствата Асеновград 2022. Изложбата ще съпътства представянето на книгата на Антон Баев „Начо on my mind“ в  родния град на Начо.

ОИ „Старинен Пловдив“ подготвя и една специална изложба „Среща на Трихълмието”, представяща различни поколения творци, чийто трудов път е бил свързан с резервата. В тази връзка от екипа отправят покана за участие към художници, реставратори, иконописци, майстори-занаятчии, поети и писатели, които са били част от екипа на Управление „Старинен Пловдив”. Приемането на творбите ще се осъществи на 17, 18 и 19 август от 10:00 до 16:00 ч. в къща „Стамболян“.  За повече информация и въпроси: Ангелина Янакиева – уредник, тел: 0885185482.

„Градът ни е първата Европейска столица на културата в България, най-старият жив град в Европа и шестият най-стар в света. В годината, в която Пловдив зае 4-то място в престижната класация „Най-добра европейска дестинация“ на European Best Destinations и стана №1 в категориите „Най-добра културна дестинация в Европа“,  „Най-романтични дестинации в Европа“, „Най-добри винени дестинации в Европа“, „Най-добрата дестинация в България“, с още по-голямо вдъхновение и ентусиазъм мислим за нови събития, чрез които да покажем историята, богатството и красотата на Трихълмието, но и искаме да отдадем заслужена почит към човека – вдъхновител Атанас Кръстев. Ще покажем неща от музейния фонд на ОИ „Старинен Пловдив“  -  много впечатляващи и непоказвани до сега”- сподели доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“.

Kоментари

коментар
НАЧО Диктатурата =Първата Българска МУТРА
23:22, 19.09.2022
Отговор

ГРАДът на ТриХълмието деГРАДира МУТРИфициран, опростачен и ГЕРГОВизиран от 1970 насам под Първата Българска МУТРА Начо Диктатурата (на "Пролетариата" подигравателно КУЛТУРАТА) обезлюдил живия организъм (с бебета бабета и дантели на простора) като ИЗСЕЛИЛ ДОСТОЙНИТЕ ДРЕВНИ ФАМИЛИИ ИЗГРАДИЛИ ГРАДА ЗА ДА ИНСТАЛИРА В ОПРАЗНЕНАТА ЧЕРУПКА НА СИНЕКУРА СКУЧАЕЩА КАЛИНКА