Арх. Елко Хазан предложен за орден “Стара планина“

  • от PlovdivTime
  • 17:53, 05.04.2023

Правителството предлага арх. Елко Хазан да бъде награден с орден „Стара планина“ - първа степен за неговата просветителска дейност по отношение приноса на България за спасяване на българските евреи по време на Втората световна война.

Хазан е роден през 1948 г. в Ямбол. Завършва Английската езикова гимназия в София, след което придобива висше образование по специалност „Архитектура“. Работи дълги години като архитект.

Автор е на изследването „Кратка илюстрована поселищна енциклопедия на еврейските общности в България и техните синагоги“, публикувана през 2012 г. В нея той представя данни за синагога, намираща се в урбанизираната територия на древния град Филипопол, днешен Пловдив.

С това помага да се докаже от историци, че мисията на Апостол Павел започва именно от българските земи. След приключване на кариерата си като архитект, Елко Хазан отдава всички сили за отстояване на истината за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Инициира и организира научни конференции, кръгли маси, издаването на книги, публични изяви в средствата за масови комуникации. Той се е посветил на работата за сплотяване на държавните институции и гражданския сектор за търсене на общи инициативи и стратегии за повишаване авторитета на страната и развитие на взаимноизгодно сътрудничество между България и Израел. Арх. Хазан утвърждава съхраняването на истината за спасяването на българските евреи като основа за задълбочаването на българо-еврейските и българо-израелските приятелски отношения.