Анжел Вагенщайн, Петър Анастасов и инж. Никола Добрев с награда „Златен век – огърлие”

  • от Мария Луцова
  • 20:20, 01.11.2022

Писателят Анжел Вагенщайн, поетът Петър Анастасов и меценатът доц. д-р инж. Никола Добрев са отличени с престижната награда „Златен век – огърлие” на Министерство на културата. Церемонията по връчването на призовете за постигнати високи творчески резултати или принос в развитието и популяризирането на българската култура бе в Деня на народните будители в галерия „Средец” в София.

„Да посрещаме уверено предизвикателствата на времето, да имаме самочувствието на знаещи и можещи, да събудим у младите хора интерес към дейците на миналото ни, за да почерпят от тях вдъхновение към дейност и творчество – това е заветът на будителите ни, това е нашата обща мисия“, обърна се с поздравителен адрес на министър Велислав Минеков. Призовете бяха връчени от зам.-министрите на културата проф. д-р Борислава Танева и доц. Пламен Славов.

Писателят Анжел Вагенщайн е автор на сценариите на 52 игрални, документални и анимационни филма, произведени в девет страни. Автор е на пиеси за възрастни и деца, поставени в България и чужбина. Написал е 7 книги, издадени в Германия, Русия, Франция, Чехия, Съединените щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Република Северна Македония, Испания, Полша, Италия, Израел.

Поетът и журналист Петър Анастасов е автор на 8 стихосбирки, на театрални пиеси и сценарист на телевизионни новели.

Доц. д-р инж. Никола Добрев е общественик, допринесъл за издигането на българската култура в Пловдив и региона. Дългогодишен партньор на община Пловдив, подкрепящ ключови събития от културния календар на града. Основен спонсор на концерти, спектакли, издателски и творчески проекти, сред които оперният фестивал Opera Open, театралният фестивал „Сцена на кръстопът“, фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“, Plovdiv Jazz Fest.

На друга церемония зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов връчи отличията на победителите от националната награда „Музейна дейност`2022”. Сред наградените бе  Иванка Тодорова в категория „Музеен специалист от регионален музей” от РАМ-Пловдив.