Амелия Гешева: 2020 г. ме научи на реализъм, дано изпитанията са зад гърба на хората на изкуството

  • от Мария Луцова
  • 09:37, 29.12.2020

На финала сме на една тъжна и трудна година. В оставащите броени дни до края на 2020 екипът на PlovdivTime се свърза с пловдивчани – знакови лица от сферата на изкуството с молба да отговорят на няколко въпроса. Първо пред микрофона ни застана Амелия Гешева - зам.-министър на културата:

- Изпращаме една странна година, която някои дори зачеркнаха от календара! Каква беше за вас 2020-а , описана с една дума?

 - Изпитание е думата ми за 2020 година.

- Как си представяте новата 2021 г.? Какво очаквате да се случи? Има ли оптимизъм?

- Напоследък съм повече реалист. Надявам се въздухът да не е наситен с толкова тъга и страх. Моля се първо Ковид пандемията да бъде овладяна.Трябва да си дадем сметка, че освен от лекарите и хората на науката, от НОЩ или здравните власти, на които се опираме сега, и от нашето поведение зависи това да се стане. Убедена съм, че случващото се ни накара да си преподредим не само битието. Имаме да си донаучим уроците от високосната година и през следващите 365 дни да сме преди всичко човеци. Няма рецепти за щастливо бъдеще, но няма време за пасивност или скатаване, както казваме под тепетата.2021-а ще е много динамична. Затова очакванията ми са свързани с много работа и степенуване на важните неща като на първо място е здравето, духът и осигуряване на възможности за възстановяване и развитие в нашия сектор. През криза и изпитания според мен се премива с мъдрост и съпричастност. От всеки от нас обаче зависи дали ще намери хармония и удовлетворение от делата си.

-Какво е вашето пожелание към пловдивчани за новата година?

- Здраве! Усещане за повече смисъл, който създаваш и в който участваш. Време за близките хора и нещата, които ги правят щастливи!

- Кои са двете книги (двата филма), прочетени (гледани) през отминаващата година, които им препоръчвате?

- Четенето е индивидуално преживяване и е трудно да препоръчаш. Тази година имах потребност от повече поезия, но и от "Времеубежище" на Георги Господинов, и от " Любов" на Елиф Шафак, от "За Бавното живеене и насладата от живота" на Светлозар Желев, който впрочем е един от най-добрите гидове когато търсиш добра книга.

- Кое е културното събитие на отминаващата 2020 г.?

- Много са. Концертът на Соня Йончева на Античен театър е едно от събитията, което искрено съжалявам, че не можах да преживея на живо.

- А кое очаквате през следващата 2021 г.?

 -Историята е доказала, че по време на криза се ражда стойностно изкуство. Използвам случая да благодаря на българските творци и всички служещи на културата хора, че устояха на предизвикателствата на трансфирмиращата 2020 година и продължиха да ни даряват духовна наслада, упование и провокация за размисъл за това как и накъде си струва да продължим. Въпреки ограниченията работата по много добри проекти е в ход. Предстои да ги съпреживеем. Надявам се това да се случи на живо. Магията е друга.