Алекса оставя рисуването, за да се посвети на музиката

  • от PlovdivTime
  • 12:17, 18.04.2017

„В Стария град често идвахме да рисуваме като ученици. Веднъж участвахме в една ученическа изложба в Етнографския музей“. Спомените на нашумялата певица Алекса я понасят из любимите кътчета в Пловдив.

В ученическите си години в СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ тя набляга на рисуването и пеенето. Достигайки до кръстопътя коя детска мечта да избере, тя се посвещава на музиката. „Пеех непрекъснато – вкъщи, в училище, на улицата. Постепенно навлязох на професионалната сцена“, допълва Алекса. След завършването на гимназия влиза да учи в специалността поп и джаз изпълнителско изкуство в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Талантът й е забелязан още на международния конкурс „Пирин фолк“ през 2012 г., когато тя изпява оригиналната песен „На разсъмване“ по музика на Светослав Логошки и текст на Свобода Бъчварова. Пробива на кастинг в продуцентската компания„Ара мюзик“. Харесват как пее и й връчват договор. Три години по-късно Алекса има записани шест собствени песни и вече е наложено име на поп-фолк сцената в България.  

„Подбирам мелодиите заедно с композиторите – от някоя песен харесвам определени мотиви, от друга – звученето на даден инструмент. След това сядаме и започваме да работим върху нотите“, разказва певицата. С текстовете среща повече трудности и по нейните думи в жанра в момента има жажда за текстописци и свежи идеи. За последните две парчета тя е съчинила текстовете сама, с малко помощ от приятели.

„Няма песен, която да не съм преживяла емоционално. Трябва да изпитваш чувствата, за които пееш, за да могат и хората да усетят истински песента. Аз съм като цвете, жадно за емоции - ако ги няма, умирам“, обяснява младата певица. Алекса е доволна, когато хората се забавляват на нейните песни.

Освен в страната, на горещ прием тя се радва и в съседна Гърция и Турция. Пяла е на голям панаир в Комотини през 50-хилядна публика, а също и на сцени в Истанбул, Бурса и Чорлу. „Дори и у нас да не си толкова известен, в Турция те приемат по различен начин, като истинска звезда. Толкова много танцуват и се радват“, отбелязва тя.

 Съгласно изконните традиции на жанра тя пее за любов – тайна любов, забранена любов, нещастна любов, ревност и свобода. „Харесва ми непрекъснато да експериментирам - в моите клипове навсякъде съм страшно различна. В живота също съм такава – не мога да бъде с една и съща прическа дълго време и да стоя на едно място. Много обичам да пътувам“, признава Алекса. Най-смешният спомен от ранните й певчески години е как веднъж заедно с танцьорките е паднала от маса в разгара на купона.

Напоследък животът й преминава между София, родния Пловдив и местата, където има участия. Под тепетата обича най-често да се разхожда из Стария град и красивите централни улици. На Гребната база пък лудува с трите си кученца – семейство мини йоркширски териери, носещи имена Томи Лий Джоунс, Мерилин Монро и Никол Кидман.

Палетата дори намериха място в морския клип на песента „Спря да дишаш“.  „Пловдив си го обичам, защото тук е по-спокойно и уютно. Има много места, където да отидеш, да се разходиш, да се забавляваш, а и  семейството ми е тук“, посочва тя.

В момента певицата записва седмата си песен, но пази в тайна съдържанието на текста и клипа. Създала е и собствено шоу с горещи танцьорки „Алекса Долс“, което по нейните думи започва да става доста търсено.