Актьорът от Пловдивската драма Борис Кръстев с награда за постижения от НФ “Култура“

  • от Мария Луцова
  • 12:59, 18.10.2022

Актьорът от Пловдивския драматичен театър Борис Кръстев е сред наградените от Национален фонд „Култура” възпитаници за високи постижения на учащи в областта на изкуствата и културата.

17 са студентите, отличени от Министерството на културата. Три от наградите са присъдени за цялостни постижения, а останалите 14 – за успех над 5.90. Това е поредното признание за най-новото попълнение в трупата, след като спечели и стипендията на името на проф. Стефан Данаилов, която се връчва на надарени студенти от екипа на фестивала „Сцена на кръстопът”.

Борис Кръстев е роден на 21 юли 1999 г. През 2018-а е приет в класа на проф. Здравко Митков. Преди това 4 години е бил в школата на Малин Кръстев.  През 2022 г. завършва НАТФИЗ.

 Докато е в академията,  участва в дипломните спектакли “Карнавална нощ” („Дванадесета нощ”) от Шекспир в ролята на Орсино и Антонио, “Адската машина” от Жан Кокто в ролята на Анубис,  “Доброто на страната ни” от Тимбърлейк Уъртонбрейкър в ролята на Робърт Сайдуей.

По същото време печели конкурса за драматургия на Театър 199 “Славка Славова” с пиесата “Кулата”,  която предстои да бъде поставена през 2023 г. Играе ролята на Тино в представлението “Апокалипсисът идва в 6 вечерта” от Георги Господинов на режисьора Маргарита Младенова в Малък градски театър „Зад канала”. Година по-късно участва в постановката „Фрида” на Младежки театър „Николай Бинев” - “Фрида”, където изпълнява ролята на ролята на Уропохтъл - младия бог на Мексико.

Участвал е във филмите – „12А”, „Чичо Коледа”, „Чума” (с предстояща премиера през 2023 г.), късометражния “На игра” на Девина Василева. Снимал се е в сериалите „Столичани в повече”, „Пътят на честта”, „Мен не ме мислете”.

Борис Кръстев играе в едно от най-новите представления в афиша на Драматичния театър – „Вампир” по Антон Страшимиров. Можете да го гледате на 8 ноември от 19 часа в Голяма зала. Предстои му и премиера на „Солунските съзаклятници”.

 Фотография: Георги Вачев