7-годишният Марчело плете мартеници, за да помогне на онкоболно дете

  • от PlovdivTime
  • 18:02, 25.02.2018

от Добринка Димова, Trafficnews.bg

Футболни топки, кученца, слънца и усмивки украсиха мартениците на 7-годишния Марчело, който отдели от времето си за игра, за да се включи в благотворителната работилничка в помощ на онкоболно дете. „Тази с топката ми е любима”, подшушна малчуганът, докато майстореше мартеничка с цветовете на българското знаме. И пожела на болното детенце бързо да оздравее и да се прибере у дома.

В събота сутринта още десетина хлапета развихриха въображението си в кафене Sezoni Artisti del gusto illy. За да изплетат най-оригиналните украшения, им помагаше 10-месечният бобтейл Атос, син на кучето-терапевт Мон, и собственичката Велислава Костадинова. А родителите дариха сума, която ще помогне на малкия пациент от детското онкохематологично отделение на УМБАЛ „Свети Георги”.

„На 2 март ще дарим събраните средства и ако семейството е съгласно, ще съобщим името на детенцето. До този момент сме събрали над 1500 лева”, посочи Велислава Костадинова, която е и организатор на инициативата.

Според нейните наблюдения децата, които се включват в благотворителните акции, го правят с цялото си сърце. В зависимост от възрастта им, разбират, че болницата не е хубаво място, и искат да помогнат. „Не винаги осъзнават тежестта на заболяването, но и не е нужно да ги натоварваме с подобна информация”, категорична е Велислава.

Два пъти месечно тя води Мон в детската онкохематология на УМБАЛ „Свети Георги”. В момента се занимава и с обучението на четири от кученцата й. Атос, Арамис и Амбър ходят на училище и някой ден също ще станат терапевти като майка си.

Д'Артанян пък заминава за Америка. Красавецът ще живее в кметска къща с развъдник за бобтейли. От лятото на миналата година там е и брат му Портос.

„От понеделник кутията за събиране на средства ще е в магазин „Ивел“ на ул. „Лъджене” 21, където работя. Клиентите пускат жълтите стотинки и обикновено събираме между 100 и 150 лева месечно, които даряваме за различни каузи”, разказа Костадинова.