20-годишният Георги от Пловдив за четвърти път влиза в битка с рака

  • от PlovdivTime
  • 13:09, 16.10.2020

Пловдивчанинът Георги Китипов е само на 20 години, а му се налага за четвърти път да се бори с коварната диагноза левкемия.  Той е приет в болница с опасност за живота и има нужда от скъпо лечение, за да продължи да живее живота си и да му се радва, като неговите връстници. Надежда за лечението му дават от Турция, но парите са твърде много за семейството, което е преживяло толкова много и иска да се радва на усмивката на сина си.

Борбата на Георги започва още на 4-годишна възраст. В навечерието на Нова година през 2004-та, след прекарана вирусна инфекция и последвала варицела в детската градина, Георги е диагностициран с остра лимфобластна левкемия. Следва пълен двегодишен курс с химиотерапия, след който животът на семейството  през следващите 5 години почти се връща към нормалния си ритъм. И така до септември 2009 година. Тогава, след преглед на хематолог констатират, че Георги има увеличен тестис (изолиран тестикуларен рецидив) и последват нови два курса на химиотерапия. По време на лечението той развива и фарингит. Всички изследвания впоследствие показат, че костният му мозък е чист и химиотерапията е спряна. Семейството продължава с алтернативно лечение и смятат, че именно това осигурява най-дългия период на ремисия от болестта – цели 7 години.

За съжаление, борбата за живота му не приключи дотам!

През май 2016 година Георги постъпва във ВМИ - Пловдив (детска клиника) с подути, зачервени и болезнени стави. Медиците са казали на семейството, че става въпрос са детски артрит. Приложено е лечение с антибиотици в продължение на 20 дни, в процеса на което детето прави плеврален излив. На 01.06.2016 година му е направена торакотомия, а след това Георги е  диагностициран с вторичен малигном (неходжкинов лимфом). Проведен му е пълен курс (2 години) химиотерапия.

„През това време ние опитвахме какви ли не начини и контакти, за да заминем за лечение в чужбина, но безуспешно. Няма думи, с които да опиша през какво сме преминали досега, но знам единствено, че ще продължим да правим всичко по силите си, за да може Георги да живее! Две години след спиране на химиотерапията, през август 2020, всичко започна наново със зачервено гърло и подуване на челюстта, което първоначално свързахме с проблемни мъдреци. Впоследствие диагнозата бе поставена без взети проби от костен мозък (във ВМИ взимат тези проби без упойка от гръдната кост – нещо, което ние категорично отказахме). Препаратите във ВМИ са неефективни (развита е резистентност) и няма да доведат до ремисия. След 3 рецидива на рака, днес Георги се бори с най-коварния – миелоидна левкемия, и времето му изтича“, разказват близките на Георги.

В момент състоянието му е животозастрашаващо и според лекарите ще се влоши критично до месец.

„Затова решихме да потърсим надежда за спасение в турската болница Medical Park Gaziosmanpaşa. Подадохме документи и получихме оферта за изследвания и трансплантация на костен мозък, струваща 110,000 евро. Лекарите там са готови да ни приемат веднага щом успеем да съберем необходимите средства.

Това е единственият шанс на Георги да живее, молим ви да му го дарите!“, апелират още неговите родители.

Може да помогнете на Георги ТУК!