10 неостаряващи слова на Жан Кокто

  • от PlovdivTime
  • 08:36, 05.07.2017

от Паулина Гегова

На 5 юли 1889 г. се е родил мъж, който без да подозира ще остане в историята като един от най-колоритните и признати творци на новото време. Клеман Йожен Жан Морис Кокто е френски писател, поет, художник, дизайнер, актьор, режисьор, сценарист и скулптор, чийто живот още приживе е бил поставен под любопитните погледи на колеги и общество, толкова, колкото и работата му под светлината на прожекторите.

Първата си стихосбирка „Лампата на Аладин” Кокто издава през 1909 г. Това е и първият му успех, който го нарежда до имената на големите френски писатели. По-късно славата му се разраства и придобива световни величини с книги като „Ужасните деца” и „Тома самозванеца”. Сред филмите му са „Красавицата и звяра”, „Орфей” и много други. По неговите иновативни текстове са направени балетите „Синият Господ” и „Парадът”.

Жан Кокто е провокираща личност. Интимната пропаганда го следва по стъпките, а борбата между одобрение и критика е безмилостно жестока. Тези контрасти са породени най-вече от сексуалния му живот, а дълголетната му връзка с френския актьор Жан Маре само подстрекава упреците на моралистите.

Личният му живот не може да отнеме славата му на един от най-добрите автори и сега поглеждайки назад можем да поставим Кокто сред най-емблематичните творци.

По случай годишнината от рождението му ви представяме 10 негови афоризми, все така актуални и в епохата на модернизма.

„Обичам котките защото харесвам дома си, а постепенно те се превръщат в неговата душа.”

„Огледалата трябва да мислят повече преди да отразяват.”

„Аз вярвам в късмета. Как иначе бихте могли да обясните успеха на тези, които не харесвате.”

„Голямата тактика на жените се състои в това да те накарат да повярваш, че си обичан, когато не те обичат, и да скрият любовта си, когато обичат.”

„Животът е хоризонтално падане.”

„Бъди себе си. Светът се възхищава на оригинала.”

„Най-красивите рокли се носят, за да бъдат съблечени.”

„Луната е Слънцето на статуите.”

„В голям град е възможно повече да видиш, затова пък в малкия – повече да чуеш.”

„ – Ако излизате с мен, всички ще помислят, че сте ми любовник. – Жан Кокто.

– За мен това ще бъде чест! – Жан Маре. „