Старинна аптека „Хипократ“

Информацията може да не е актуална!
  • Старинна аптека „Хипократ“
  • Старинна аптека „Хипократ“
  • Старинна аптека „Хипократ“
  • Старинна аптека „Хипократ“
0/5
Описание

Старинна аптека „Хипократ“ е разположена в построената през 1872 г. къща на д-р Сотир Антониади-един от първите дипломирани лекари преди Освобождението, и е единственият Музей на фармацията в България. Тук можете да се потопите в епохата на медицината и фармацията от времето на българското Възраждане до началото на XX в. – период, в който лекарствата и медикаментите са се приготвяли  изцяло от  натурални съставки като билки, минерали  и естествени мазнини.

Аптечното оборудване е от края на XIX и началото на XX век - дървени стелажи с орнаменти и дърворезба. Те били доставени от Виена в края на XIX век.  По лавиците е подредена вазерията за съхранение на медикаменти, мехлеми и лечебни етерични масла, изработени от кристал и порцелан. Кристалните вазерии са с цвят опал, тюркоаз, изумруд и рубин, както и такива с позлатени орнаменти, пищна украса, позлата и рисунки. Последните са произведени в Берлин през 1890 г. специално за малкото аптеки, които са имали лиценз да произвеждат и доставят лекарства за царското семейство. Запазена е и метална каса, изработена в Америка от началото на 20 век.

В аптеката има и малка библиотека, на чиито лавици сред книгите се съхранява и първият печатан лекарственик на български език, издаден през 1845 г. в Букурещ.