Експозиции „Цанко Лавренов” и „Мексиканско изкуство”

  • Експозиции „Цанко Лавренов” и „Мексиканско изкуство”
  • Експозиции „Цанко Лавренов” и „Мексиканско изкуство”
  • Експозиции „Цанко Лавренов” и „Мексиканско изкуство”
Описание

Двете постоянни експозиции на Градска художествена галерия се помещават в къщата на Крикор Месробович в Стария град. Възрожденският дом бил построен през 1846 година и унищожен при пожар. Възстановен е по архитектурни заснемания, а новата сграда е изцяло пригодена за изложби.

На първия етаж на къщата е представено мексиканско изкуство: съвременна мексиканска графика, художествени занаяти и копия на каменна пластика и керамика и музикални инструменти. Произведенията са подарък от мекскиканското представителство по повод 1300 годишнина от създаването на Дунавска България. 

На втория етаж са подредена 60 платна на един от най-известните български живописци Цанко Лавренов (1896–1978 г.). В творчеството на самобитния художник сложно се преплитат тенденциите да се съхрани традицията, но и да се възприеме модерното европейско мислене. Запазена марка на пловдивския художник са акварелите в стил средновековна миниатюра. В творбите си представя огнищата на българския национален дух най-вече в Пловдив е региона, а Стария град е сред любимите му теми.