Зоопаркът на Пловдив влезе в спирала от съдебни заседания, краят на сагата не се вижда

  • от Благовест Андонов
  • 15:33, 17.10.2021

Изминаха близо 5 години от спирането на дейностите по дългоочаквания зоопарк на Пловдив, а лъч в тунела скоро да бъдат рестартирани дейностите, не се вижда, пише TrafficNews.

Община Пловдив замрази всички дейности по обекта, докато не излезе съдебното решение със „Запрянови – 03”, който иска 1 млн. лева за допълнително извършени строителни работи.

Въпреки че делото бе заведено през 2020 година, а в началото на 2021 година бе и първото заседание – вече 10 месеца няма резултат от иска. То продължава да се върти в Окръжен съд в Пловдив, като са минали редица заседание, а различни състави са дали над 20 разпореждания и определения без да има краен резултат. По време на делото „Запрянови – 03” няколко пъти са поискали да се сменят вещите лица, които са описали извършените строителни дейности, като различни щения на двете страни допълнително проточват делото.

Търговското дело е заведено от фирмата изпълнител, като искът е за 1 058 580 лева. От тях 811 618 лева са главницата за извършените дейности от компанията и още 247 062 лева лихви. Спорът е за дейности, които не са описани в договора, но били възложени на фирмата. Кметът Здравко Димитров пък заяви, че докато делото не приключи и договорът не бъде разтрогнат няма как да се подновят дейностите.

Докато делото се върти из съда пък зоопаркът все повече се амортизира.  Той е спрян на акт 10, като не се знае вече колко средства ще са нужни за довършването му. По последни изчисления, правени преди повече от година, за довършването му трябваха над 800 000 лева. Вероятно обаче ще трябва да се направи нова оценка, тъй като редица от обектите вътре са за ремонт, тъй като не са поддържани.

През 2020-а година имаше в бюджета на Пловдив – 1,2 млн. лева за зоопарка, но средствата бяха пренасочени към други пера.  Половината от тях бяха за издръжка и купуване на животни, но предприятието бе закрито, а поръчката за обитателите - прекратена.  Най-ранно градските власти могат да рестартират процедурите по зоопарка едва, когато свърши делото на първа инстанция.

 

 

 

 

Kоментари

коментар
rami kremesti
17:31, 18.10.2021
Отговор

Izrodi !!! Idioti !!! Detsata mi porasnaxa bez da vidiat Zooparka na Plovdiv !!!

коментар
Тотю
18:25, 17.10.2021
Отговор

А господин инженер, скъпия ,мамин Иван Тотев защо не е във затвора питам аз защо когато го съдиха гледаше като посран та защо те е във затвора питам пак Да го питат и за комплекс Каменица на кой е ами на брат му но видиш ли той няма нищо общо ДОЛЕН ДОЛЕН ДОЛЕН